Ga naar de inhoud
Sit-in tot nader order

Ruim honderd gewonden bij bestorming Iraaks parlement in Bagdad

Demonstranten bestormen het Iraakse parlement in Bagdad. Beeld © Getty

Het Iraakse parlement in de hoofdstad Bagdad is vanochtend ingenomen door aanhangers van de invloedrijke sjiitische leider Moqtada al-Sadr. Ze zijn woedend omdat tien maanden na de verkiezingen de onderhandelingen over een nieuwe regering nog altijd muurvast zitten. Ook de beoogde nieuwe minister-president roept onvrede op.

Het parlementsgebouw bevindt zich in de zwaarbeveiligde groene zone in het centrum van Bagdad, waar ook verschillende ambassades en andere overheidsgebouwen liggen. Veiligheidsdiensten probeerden vergeefs de massa buiten deze zone te houden. Op beelden is te zien dat de betogers hoge betonnen zuilen omver trekken.

Traangas en flitsgranaten

Vanuit de menigte werd met stenen gegooid. De beveiliging antwoordde met traangas en flitsgranaten. Bij de confrontatie zijn minstens 125 mensen gewond geraakt, aan beide kanten.

Woensdag lukte het aanhangers van Al-Sadr ook al om de groene zone binnen te dringen en het parlement te bestormen. Toen gaven ze de bezetting na enkele uren op, na een oproep van Al-Sadr. Vandaag hebben ze aangekondigd het gebouw langer te bezetten. Al-Sadrs partij zei dat tot nader order een 'sit-in' wordt gehouden in het parlement.

Partij teruggetrokken

Bij de verkiezingen in oktober vorig jaar veroverde de partij van Al-Sadr 74 van de 329 zetels in het parlement, en werd daarmee de grootste partij. Maar het lukte hem niet een regering te vormen met soennitische en Koerdische partijen. Vorige maand trok hij daarom zijn partij terug uit het parlement.

Als
Lees ook:
Als kind overleefde hij een gifgasaanval, nu viert Kamerlid Rahimi elke dag in vrijheid

De vrijgekomen 74 zetels werden vervolgens ingenomen door sjiitische partijen, die gesteund worden door Iran. Deze partijen nomineerden eerst voormalig premier Nouri Al-Maliki om opnieuw premier te worden, maar Al-Sadr blokkeerde die keus. Ook de nieuwe kandidaat, Mohamed Shia al-Sudani, een voormalige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, roept weerstand op bij Al-Sadr en diens aanhang.

Koerden onderling oneens

Daarnaast verloopt de keuze van de nieuwe president ook uiterst moeizaam. Het is sinds de val van Saddam Hoessein gebruikelijk dat de president uit de Koerdische rangen wordt gekozen. De Koerdische partijen in het parlement kunnen het echter niet eens worden over de kandidaat.

De missie van de Verenigde Naties in Irak maakt zich zorgen over de escalatie van geweld tussen de verschillende bevolkingsgroepen en heeft tot kalmte opgeroepen.

Bekijk ook: Rashid vluchtte door toeslagenaffaire terug naar Irak

02:57
Gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire hebben recht op een compensatie. Maar voor honderden gedupeerden die in het buitenland wonen, blijkt die vaak moeilijk te krijgen.