Ga naar de inhoud
Liquidatie in park

Rusland wil óók huurmoordenaar terug in ruil voor Amerikanen

Russische huurmoordenaar en spion Vadim Krasikov Beeld © ANP

Rusland heeft een extra eis gesteld om twee Amerikanen vrij te laten. Het land wil nu ook Vadim Krasikov bij de gevangenenruil betrekken. Krasikov is een spion en huurmoordenaar van de Russische geheime dienst FSB. Er is alleen één probleem: hij zit niet vast in de VS. 

Hoe zit het ook alweer? In Rusland zitten twee Amerikanen vast die president Biden snel naar huis wil halen. Het gaat om basketbalspeelster Brittney Griner en oud-militair Paul Whelan. De VS is bereid de beruchte illegale wapenhandelaar Viktor Bout te ruilen.

De Rus zit in de VS een celstraf uit van 25 jaar. Bout wordt ook wel de 'handelaar des doods' genoemd omdat hij wapens leverde aan landen die hele bevolkingsgroepen uitmoorden. 

Rusland
Gevangenenruil
Rusland wil de 'handelaar des doods' terug: dit is Viktor Bout

Levenslange celstraf

Nu melden bronnen aan CNN en persbureau Reuters dat Rusland ook Vadim Krasikov bij de deal wil betrekken. En dat maakt een gevangenenruil nog ingewikkelder. Krasikov zit een levenslange celstraf uit in Duitsland voor een moord op klaarlichte dag in Berlijn in 2019. 

Drie schoten in het hoofd

Het is vrijdag 23 augustus 2019 als Zelimkhan Khangoshvili (40) door het park Tiergarten in Berlijn wandelt. Hij is op weg naar een moskee voor het vrijdagmiddaggebed. Khangoshvili was daarvoor commandant van de Tsjetsjeense rebellen. Onder zijn bevel vochten ze van 1999 - 2009 tegen de Russen in een oorlog. Khangoshvili zal de moskee nooit bereiken.

In Tiergarten schiet Vadim Krasikov hem dood. Met een handvuurwapen met geluiddemper schiet hij Khangoshvili van achteren dood met één kogel door zijn hoofd. Als de oud-rebellenleider op de grond ligt, schiet Krasikov nog twee kogels in zijn hoofd. Hij wil vluchten op een elektrische step, maar wordt direct opgepakt.    

Poetin gaf opdracht huurmoord

Duitsland vermoedt al snel dat de liquidatie in opdracht van Rusland en dus president Poetin is uitgevoerd. ''De Duitse rechter noemde de huurmoord in zijn uitspraak een daad van staatsterrorisme'', zegt Duitsland-correspondent Jeroen Akkermans.

''De rechter houdt Vladimir Poetin zelfs medeverantwoordelijk voor de huurmoord. Dat Moskou Vadim Krasikov nu opeist, is een erkenning dat de huurmoord van bovenaf is opgelegd.'' 

Hoog spel

Voor Poetin valt er veel te winnen bij de gevangenenruil. ''De terugkeer van spion Krasikov zou voor Rusland een overwinning betekenen. Agenten van de geheime dienst die in het buitenland dit soort missies uitvoeren worden in Rusland als helden ontvangen'', zegt Rusland-correspondent Eva Hartog.

Akkermans vult aan:''Poetin is een man van eer. Zeker waar het gaat om spionnen. Hij heeft respect voor Krasikov en haat ex-spionnen als Sergej Skripal en Alexander Litvinenko die als verraders worden gezien. We weten hoe het met hen is afgelopen.'' 

''Dat Rusland nu een Amerikaanse basketbalspeelster en een oud-militair wil ruilen tegen een huurmoordenaar en een wapenhandelaar is gedurfd. Ze zetten hoog in'', zegt Akkermans. 

'Niet maffia, maar Russische regering vermoordde Litvinenko'

01:26
Oud-spion Alexander Litvinenko in Groot-Brittannië vermoord door Russen

Verdeeldheid zaaien

Hartog denkt dat Poetin nog veel meer te winnen heeft bij deze gevangenenruil. ''Als het echt waar is, dan zet Rusland hiermee de relatie tussen de VS en Duitsland onder druk.'' 

Akkermans is het met haar eens. ''Rusland hoopt op verdeeldheid tussen Duitsland en de VS. Kijk, Krasikov is in Duitsland veroordeeld tot levenslang en daar is geen speld tussen te krijgen. Tenzij de diplomatie echt druk gaat uitoefenen.''