Ga naar de inhoud
Zwarte zaterdag

Aansluiten maar! Drukste weekend van het jaar op Europese wegen verwacht

File in Duitsland op 16 juli. Beeld © IMAGO/B&S/Bernd März

Het is vandaag extreem druk én zeer warm op de snelwegen in Europa. Volgens de ANWB is dit de 'zwartste zaterdag' van dit seizoen.

In het noorden van Duitsland staat het verkeer vast door werkzaamheden en terugkerende Scandinavische vakantiegangers. Daarnaast is bij Hamburg de A7 naar het noorden dicht vanwege werkzaamheden. Ook in het zuiden van Duitsland, bij München, is het erg druk op de A8 richting Oostenrijk. De vertraging loopt daar op tot vier uur.

Hagelbuien Oostenrijk

In de omgeving van Linz in Oostenrijk heeft het verkeer ook last van hagelbuien, meldt de ANWB op de Twitterpagina @ANWBeuropa.

'Zwarte zaterdagen' zouden dit jaar erger kunnen zijn dan normaal, zei de ANWB eerder. Mocht je vandaag vertrekken, dan hebben we een aantal tips:

Zwarte zaterdagen drukker dan normaal: 'Ga niet te vroeg'

03:10
De ANWB houdt rekening met grote drukte op de snelwegen naar het zuiden.

In België is de E411 van Namen richting Luxemburg afgesloten vanwege een ongeluk.

In Frankrijk is het ook druk. Veel Parijzenaren beginnen dit weekend aan hun vakantie en reizen massaal af naar het zuiden. Op zwarte zaterdag is het grootste knelpunt van Frankrijk de A7 tussen Lyon en Orange, op de Autoroute du Soleil. Om 15.40 uur staan auto's daar nog altijd 2,5 uur in de file.

Ook tussen Tours en Bordeaux (A10) moeten automobilisten rekening houden met oponthoud. Vanochtend adviseerde de reizigers naar Zuid-Frankrijk al aan om te rijden via de A20 over Limoges en Brive, om deze file te omzeilen.

Wachten voor de Gotthardtunnel

In Zwitserland is het al de hele dag dringen bij de Gotthardtunnel. Van Bazel tichting Chiasso staat nog steeds een klein uurtje file. De andere kant op is nu vrij.

Bij de Sloveense grens zijn Tauerntunnel en de Karawankentunnel knelpunten.

Heimwee
Lees ook:
Heimwee op je 45ste: 'Op dag drie van de vakantie dacht ik, wat doe ik hier?'

Nederlandse Formule 1-fans die onderweg zijn naar Hongarije voor de Grand Prix dit hele weekend moeten vanaf Wenen rekening houden met drukte op de A4/M1 naar Boedapest.

Problemen op A2 in Nederland

Ook in Italië kunnen de snelwegen overvol raken door vakantiegangers naar de Middellandse Zee- en Adriatische kust. Het geduld van reizigers wordt op de proef gesteld op de A22 tussen Brenner en Verona: de vertraging liep vanmiddag op tot 3,5 uur.

In Nederland werkt Rijkswaterstaat de komende maand aan de A2 bij Eindhoven. Tot 22 augustus moet het verkeer in beide richtingen over minder en smallere rijstroken rijden. De werkzaamheden kunnen tot forse hinder leiden. De ANWB raadt de route daarom af voor auto's met caravans.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse reisapp groeide hard in coronatijd: 'Boeken waren onze redding'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.