Ga naar de inhoud
Donbas

Zeker 40 Oekraïense krijgsgevangenen omgekomen bij aanval op gevangenis

Bij een aanval op een gevangenis in het door Rusland gecontroleerde deel van de Oekraïense Donbas-regio, zijn tientallen Oekraïense krijgsgevangenen omgekomen. Rusland en Oekraïne wijzen elkaar aan als schuldige.

De gevangenis stond in de plaats Olenivka. Er zouden zeker 40 krijgsgevangen zijn omgekomen en nog eens 75 gewond zijn geraakt. Volgens de Russen zijn er geen bewakers van de gevangenis omgekomen. 

Wagner-groep

Oekraïne zegt bewijs te hebben dat de aanval zou zijn uitgevoerd door huurlingen van de Russische Wagner-groep, een paramilitaire organisatie die nauw verbonden is met het Kremlin. De aanval zou volgens de Oekraïense inlichtingendienst niet zijn afgestemd met de Russische regering. Het zou zijn gebeurd om martelpaktijken in de gevangenis verborgen te houden. 

Russische
Lees ook:
Russische minister Lavrov: 'We willen helpen regime Oekraïne omver te werpen'

De geheime dienst van Oekraïne publiceerde het volgende onderschepte telefoongesprek tussen twee Russische soldaten met Engelse vertaling. Het valt niet op echtheid te controleren: 

Volgens de Russische autoriteiten was het echter een Oekraïense aanval met 'Amerikaanse Himars-raketten'. Een woordvoerder van de door Rusland gesteunde rebellen suggereerde dat het kamp met opzet door het Oekraïense leger onder vuur is genomen, omdat het ging gedetineerden van het Azov-bataljon.

Die  zouden bij de verdediging van Marioepol oorlogsmisdaden hebben gepleegd en de Oekraïense regering in verlegenheid kunnen brengen