Ga naar de inhoud
Dinosaurus

Zeldzaam skelet van Gorgosaurus geveild voor ruim 6 miljoen dollar

De Gorgosaurus bracht ruim 6 miljoen dollar op. Beeld © ANP / Angela Weiss

In New York is het zeldzaam complete geraamte van een Gorgosaurus geveild. Bij veilinghuis Sotheby's werd de dino vannacht voor 6,1 miljoen dollar afgehamerd.

De Gorgosaurus, dat 'woeste hagedis' betekent, is ietsje hoger dan 3 meter en 6,7 meter lang. Hij werd in 2018 ontdekt in de Judith River in de staat Montana. Sindsdien was het skelet in particuliere handen.

Twintig exemplaren

Volgens het veilinghuis zijn er wereldwijd maar twintig exemplaren van deze soort bekend. Dit is de enige die in particuliere handen komt. Alle andere Gorgosaurussen zijn in bezit van musea.

Wie de koper is, is niet bekendgemaakt. Wel mag de nieuwe eigenaar, zoals gebruikelijk is met de skeletten van dinosaurussen, een koosnaam voor het geraamte bedenken.

Stagiair
Lees ook:
Stagiair ontdekt mogelijk nieuwe dinosaurussoort: 'Eerst alles uitsluiten'

Sotheby's zegt dat deze dino in 'opmerkelijke complete staat' verkeert. De waarde werd vooraf geschat op ergens tussen de 5 en 8 miljoen dollar.

T-Rex

De Gorgosaurus is familie van de Tyrannosaurus Rex en had net als zijn 'neef' de kenmerkende korte voorarmen en een bek vol gekartelde tanden. Hij stierf ongeveer 77 miljoen jaar geleden uit. Hij is ietsje kleiner dan de T-Rex, maar wetenschappers vermoeden dat hij sneller was.

In Nederland staat een complete T-Rex in museum Naturalis in Leiden. Dat dier kreeg ook een bijnaam: Trix.

Is
Lees ook:
Is Trix eigenlijk wel een T. rex? Amerikaanse onderzoekers twijfelen