Body positivity

Campagne overheid Spanje: 'Alle lichamen zijn strandlichamen'

28 juli 2022 20:06 Aangepast: 29 juli 2022 09:22
De affiche van de Spaanse overheid.

'De zomer is ook van ons'. Met die kreet houdt de Spaanse overheid vrouwen voor dat het niet uitmaakt hoe ze eruitzien: voor iedereen is een plekje aan het strand.

Op de poster die bij de campagne hoort, staan verschillende vrouwen op het strand afgebeeld. Dik en dun, oud en jong – één van hen heeft zichtbaar een borstamputatie ondergaan. "Alle lichamen zijn strandlichamen", zei minister van Sociale Zaken Ione Belarra bij de aftrap van de campagne.

Zelfvertrouwen

Die is bedacht door het Vrouweninstituut in Spanje, een organisatie die opkomt voor de rechten van vrouwen. Hun zelfvertrouwen lijdt nog te vaak onder de verwachtingen van anderen, zegt directeur Antonia Morillas. De affiche moet laten zien dat alle lichamen ermee door kunnen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie centimeter 'te dik' voor topmodel: Nicky strijdt nu tegen het ideaalbeeld

Tegenstanders vragen zich af waarom niet net zo'n 'body positivity'-campagne wordt begonnen voor mannen van wie het lichaam niet voldoet aan het ideaalbeeld. De linkse politicus Cayo Lara noemt de posters 'het toppunt van absurditeit' en vindt dat 'een probleem wordt gemaakt van iets wat helemaal geen probleem is'. 

Bang voor kritiek

Hij wordt tegengesproken door de staatssecretaris voor Gelijke Behandeling. Ze schrijft op Twitter: "We gaan heus wel naar het strand, maar we gaan ervan uit dat we allerlei bagger over ons heen krijgen als ons lichaam niet aan de standaard voldoet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore