Luchtbed als altaar

Italiaanse priester op vingers getikt om kerkdienst in zee

28 juli 2022 05:44
Mattia Bernasconi tijdens zijn dienst in het water. Beeld © ANP

Een priester in de Italiaanse plaats Crotone heeft kritiek van zijn aartsbisdom op de hals gehaald door een dienst met scholieren in de zee te houden. Een luchtbed diende daarbij als altaar. Volgens de leiders van zijn kerk hield hij zich niet aan de traditionele voorschriften.

Zo droeg de priester, de 36-jarige Mattia Bernasconi, zwemkleding tijdens de dienst, net als de aanwezige kinderen. Op het doorzichtige luchtbed had hij een handdoek gelegd, waardoor het enigszins op een altaar moest lijken. Foto's van de dienst gingen deze week viral op social media in Italië. 

Zomerkamp

Bernasconi had een week geholpen bij een zomerkamp voor kinderen, dat georganiseerd werd door een organisatie die zich inzet tegen de maffia, schrijft The Guardian.  

De Italiaan had een plekje aan de kust willen uitzoeken voor zijn afsluitende dienst, maar kon nergens schaduw vinden. Toen een familie uit de buurt hem een luchtbed wilde lenen, kwam hij op zijn idee om de mis in het water te houden. Over de uitvoering was niet iedereen te spreken. 

Mattia Bernasconi. Mattia Bernasconi.

Het aartsbisdom in Crotone riep Bernasconi naar aanleiding van de foto's op om voortaan 'decorum en respect' te tonen bij het uitvoeren van zijn diensten. Volgens de kerkelijke leiding mag een mis best buiten de deuren van een kerk plaatsvinden, maar over de manier waarop die wordt uitgevoerd zou moeten worden overlegd. Bernasconi zou dat hebben nagelaten. 

Excuses aangeboden

De priester wordt nu zelfs onderzocht door de politie, omdat hij mogelijk wetten zou hebben overtreden met zijn geïmproviseerde kerkdienst. 

De Italiaan heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor zijn handelen. Het was 'misschien onbehoorlijk' om zijn dienst in het water te houden, gaf hij toe. "Ik wilde simpelweg de week afsluiten met een dienst", zei hij. "Maar de symbolen van een dienst zijn inderdaad belangrijk. Het was naïef van me om daar niet genoeg waarde aan te hechten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paus Franciscus betuigt spijt voor leed inheemse bevolking Canada

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore