24 uur extra

Laatste kans op beroep voor familie Britse jongen in coma verloopt donderdagmiddag

27 juli 2022 22:39
Archie wordt in het ziekenhuis kunstmatig beademd. Beeld © Alamy Limited

De ouders van de Britse Archie Battersbee, de 12-jarige jongen die sinds begin april in coma ligt, hebben 24 uur extra de tijd gekregen om in beroep te gaan tegen het stopzetten van de beademing van hun zoon. Twee weken geleden werd in hoger beroep besloten dat het leven van Archie mag worden beëindigd door de artsen van het ziekenhuis waar hij wordt behandeld.

Maandag werd het verzoek van de ouders geweigerd om opnieuw in beroep te gaan tegen de beslissing. Wel kregen ze wat langer de tijd om een verzoek in te dienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), meldt de Britse krant The Guardian. De termijn verstrijkt donderdagmiddag om 15 uur (Nederlandse tijd).

Reactie op hoger beroep

De ouders laten in een reactie weten dat ze liever hun zaak voorleggen aan de UNCRPD, een commissie van de Verenigde Naties die gaat over de rechten van mensen met een beperking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steun voor moeder van Britse jongen in coma: 'Bidden om een wonder'

Op 15 juli werd in hoger beroep besloten dat de behandeling van Archie mag worden gestopt. Dit besluit komt overeen met het eerdere oordeel, afgelopen juni. De rechters die de zaak hebben behandeld, hadden maandag de uitvoering van hun vonnis uitgesteld tot vandaag. Dat is nu dus weer verlengd tot morgenmiddag.

De verlenging werd in eerste instantie gegeven omdat Archies vader met een vermoedelijke hartaanval in het ziekenhuis lag, voorafgaand aan het hoger beroep afgelopen maandag. 

Behandelen zolang hart klopt

Volgens zijn artsen is Archie hersendood en is het stopzetten van de beademing het beste voor de jongen. Zijn vooruitzichten op herstel zouden 'nihil' zijn.

De ouders van Archie. De ouders van Archie.

De ouders van de jongen willen dat de artsen hem blijven behandelen zolang zijn hart nog klopt. Zij worden hierin gesteund door kerken en andere christelijke organisaties.  

Flauwval-challenge

De moeder van Archie laat aan The Guardian in een reactie weten dat ze Archie nooit zal opgeven. "Vanaf het begin hebben we erom gevraagd Archie meer tijd te geven en zijn en onze wensen te respecteren. Zolang Archie leeft, zal ik hem nooit opgeven." 

Archie werd op 7 april door zijn moeder bewusteloos in huis gevonden met een band om zijn hoofd. Sindsdien is hij niet meer bij bewustzijn geweest. Zijn moeder vermoedt dat hij had meegedaan aan een online challenge waarbij mensen proberen korte tijd het bewustzijn te verliezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flauwval-challenge ook in Nederland: moeder Kim waarschuwt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore