Ga naar de inhoud
'Goebbelswaardig'

Trouwe adviseur stapt op om 'pure nazitekst' van Hongaarse premier Orban

Orbán sprak zaterdag tijdens een bijeenkomst in buurland Roemenië. Beeld © Getty

Een van de langstzittende adviseurs van Viktor Orban heeft ontslag genomen vanwege een 'pure nazitoespraak' die de Hongaarse premier zaterdag gaf. De speech was volgens haar 'Goebbelswaardig', verwijzend naar Joseph Goebbels, de minister van Propaganda en vertrouweling van Adolf Hitler.

Het conflict wordt breed uitgemeten in de Hongaarse pers. Orban en zijn adviseur, de sociologe Zsuzsa Hegedüs, kennen elkaar bijna twintig jaar. Volgens haar is de premier te ver gegaan met zijn uitspraken over 'mensen van gemengd ras'.

'Geen naties meer'

Orban sprak zaterdag tijdens een jaarlijkse bijeenkomst in het Roemeense Baile Tusnad, een regio waar veel mensen Hongaars spreken. "We zijn bereid om met elkaar om te gaan, maar we willen geen mensen van gemengd ras worden", zei Orban daar in zijn toespraak. Hij voegde eraan toe dat landen waar dit wel als acceptabel werd beschouwd, volgens hem 'geen naties meer zijn'.

Hegedüs (links) en Orban schudden elkaar de hand op onderstaande foto.

'Openlijk racistisch'

Hegedüs wordt omschreven als een van Orbans trouwste adviseurs. In haar ontslagbrief beschrijft ze hoe ze zich de afgelopen jaren steeds ongemakkelijker voelde bij de 'onliberale wending' die de Hongaarse premier volgens haar heeft genomen, met onder meer zijn omstreden anti-homowet. Die wet verbiedt dat op Hongaarse scholen over homoseksualiteit en geslachtsverandering wordt gesproken.

"Maar het feit dat je in staat bent om een ​​openlijk racistische tekst op te voeren, zou zelfs in mijn nachtmerries nooit bij me zijn opgekomen", schrijft Hegedüs in haar brief. "Ik begrijp niet dat je niet doorhad dat je een pure nazitekst presenteerde die Goebbelswaardig was (..)"

Hongarije
Lees ook:
Hongarije breidt omstreden antihomo-wet verder uit

Orban reageert

De Hongaarse premier heeft inmiddels gereageerd op de ontslagbrief van zijn adviseur. "Je kunt me na twintig jaar samenwerken niet serieus van racisme beschuldigen. Jij weet beter dan wie dan ook dat mijn regering een zerotolerancebeleid voert ten aanzien van antisemitisme en racisme in Hongarije", schrijft Orban.

De 59-jarige Orban voert sinds de vluchtelingencrisis in 2015 een felle anti-migratiecampagne. Daarin is de Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros veelvuldig het mikpunt. Soros wordt door Orban omschreven als een staatsvijand van de Hongaren die 'massa's migranten naar Europa wil halen'.

Succesvol
Lees ook:
Succesvol zakenman en mikpunt radicaal-rechts: dit is George Soros

Orbans rechts-populistische Fidesz-partij won in april de Hongaarse verkiezingen met 54 procent van de stemmen. Zes oppositiepartijen hadden zich verenigd tegen Orban, maar kwamen samen niet verder dan 34 procent. Zij politieke tegenstanders moeten daarom lijdzaam toezien hoe Orban de grondwet wijzigt, rechters benoemt en onafhankelijke journalisten de mond snoert.

'Homeopathische verdunning'

De uitspraken van Orban over 'mensen van gemengd ras' doen denken aan de omstreden uitspraken van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet in 2017. Hij sprak destijds op een campagnebijeenkomst van zijn politieke partij over 'homeopathische verdunning' van het Nederlandse volk 'met alle volkeren van de wereld', zodat er volgens hem 'nooit meer een Nederlander zal bestaan'.

Toen daar veel kritiek op kwam, zei Baudet dat hij 'verkeerd begrepen' werd. "Het is jammer dat een deel van de politiek en de media een uitspraak uit de context halen en daar dan steeds over beginnen." Het ging hem naar eigen zeggen om 'allerlei culturen die naar Nederland komen en hier niet integreren en dat we daardoor onze waarden en vrijheid dreigen te verliezen', zei hij nadien tegen Radio 1.