Nieuw rapport

Amnesty: Afghaanse vrouwen gemarteld, jonge meisjes uitgehuwelijkt

27 juli 2022 02:02 Aangepast: 27 juli 2022 07:33
Een Afghaanse vrouw, op een portretfoto voor Amnesty. Beeld © Amnesty

Meisjes van zeven die worden uitgehuwelijkt aan mannen van boven de veertig, vrouwen die worden geschopt, geslagen en seksueel misbruikt. Amnesty International sprak met ruim honderd Afghaanse vrouwen over hoe de taliban hen behandelt. "We werden tussen onze borsten en benen geslagen, zodat we onze verwondingen niet aan de wereld konden laten zien"

"Ze kwamen steeds naar mijn kamer en lieten foto's van mijn familie zien. Ze bleven maar herhalen: 'We kunnen ze doden, allemaal, en jij kan helemaal niets doen'."

Het is het verhaal dat een overlevende van een detentiecentrum van de taliban vertelt aan Amnesty. Haar verhaal en dat van vele andere vrouwen en meisjes staan beschreven in een dik, nieuw rapport van de mensenrechtenorganisatie.

Vrouwen die protesteren tegen het repressieve beleid van de taliban worden naar een detentiecentrum gebracht. Ze worden in een kelder gegooid, hun handen en voeten aan een ketting gelegd. Dan volgen zweepslagen.

Omdat vrouwen na martelingen hun verwondingen op sociale media gedeeld hadden, moesten de taliban van strategie veranderen. Het geweld werd alleen maar erger. "We worden geslagen op onze borsten en tussen onze benen", zegt een vrouw tegen Amnesty. "Op die manier konden we de wonden niet aan de wereld laten zien."

'Voelt als langzame dood'

Het zijn slechts een paar voorbeelden van de gruwelijkheden die zich in de detentiecentra afspeelden. De taliban beloofden bij de machtsovername in augustus 2021 beterschap, zeiden dat ze progressiever waren geworden, maar daar bleek niets van waar. Al snel werden vrouwen en meisjes zo ongeveer al hun rechten afgenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taliban komen met steeds zwaardere maatregelen voor vrouwen

Zo mogen vrouwen niet meer werken en niet zonder mannelijke begeleider naar buiten. Zij die de regels overtreden of zich ertegen verzetten, gaan voor een paar weken naar een detentiecentrum. Hen wacht hetzelfde lot als de eerder genoemde vrouwen. "Het voelt voor Afghaanse vrouwen alsof ze heel langzaam sterven", zegt Elke Kuijper, woordvoerder van Amnesty. 

Kindhuwelijken

Maar het gaat ook al op een veel vroegere leeftijd mis. Exacte aantallen zijn er niet te geven, maar het rapport van Amnesty signaleert een sterke toename in het aantal kindhuwelijken. Sommige ouders worden fysiek gedwongen hun kind af te staan, anderen hebben simpelweg geen andere uitweg meer.

"Vrouwen hebben geen werk meer en dus geen inkomen, maar wel monden te voeden", zegt Kuijper. "Een dochter is dan een bron van inkomsten. Haar uithuwelijken levert geld op."

Zeker als er geen ander pad is om geld te verdienen. Naast dat vrouwen niet mogen werken, zijn meisjesscholen gesloten. "Dat zorgt ook voor meer kindhuwelijken", zegt Freshta Karim. Zij is Afghaans kinderrechten-activist, maar heeft haar land moeten ontvluchten. "Omdat meisjes niet naar school kunnen, is er geen toekomst voor ze."

In deze video die we dit voorjaar maakten, zie je meer over de schoolsluiting:

De schooldag was amper begonnen, of de opening werd alweer teruggedraaid. "Toen ik gisteren hoorde dat ik weer mocht, moest ik huilen van blijdschap. Nu ben ik heel erg teleurgesteld."

Zo spreekt Amnesty een vrouw die haar dochter van 7 jaar oud heeft uitgehuwelijkt voor geld. Dat was nodig om haar andere kinderen te eten te blijven geven. "Dat soort meisjes wacht meestal een leven lang van seksueel misbruik", zegt Karim. 

Dat zijn huwelijken gedwongen uit financiële nood, maar er zijn ook families die fysiek gedwongen worden hun kinderen af te staan. Aan leden van de taliban bijvoorbeeld. Het zorgde ervoor dat ouders preventief hun kinderen uithuwelijkten aan familieleden of bekenden, zolang ze maar niet bij talibanleden in huis eindigden. 

Maar ook dat brengt risico's mee, zegt Kuijper. "Ook deze vrouwen kunnen slachtoffer worden van huiselijk geweld. En alle opvangplekken waar slachtoffers vroeger heen konden, zijn nu dicht. Dat maakt het extra gevaarlijk."

'Vluchtelingen helpen'

Als de situatie rond kindhuwelijken en het wegnemen van andere vrouwenrechten voor langere tijd onveranderd blijft, kan het beeld dat een toekomstige generatie van vrouwen heeft vertroebelen, vreest Tarim: "Het is geen goed rolmodel. Je groeit dan op met het idee dat een vrouw er is om vroeg uitgehuwelijkt te worden en kinderen te baren."

Een land als Nederland kan weinig doen voor de vrouwen en meisjes in Afghanistan, zegt Elke Kuijper. "Maar we kunnen er wel voor zorgen dat zij die Afghanistan ontvluchten hier een goede en veilige opvangplek krijgen."

Is er dan geen enkel sprankje hoop voor vrouwen in Afghanistan? Volgens activist Tarim wel. "Een prominent arts sprak zich onlangs uit voor het heropenen van de scholen voor meisjes. Dat soort stemmen zijn sterk. Het is bovendien een breedgedragen wens. Als het hele land iets wil, is het moeilijk tegen te houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taliban bevelen vrouwen boerka te dragen in het openbaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore