Ga naar de inhoud
Na 2024

Rusland stopt met ruimtestation ISS, Amerikanen verrast

Russische kosmonauten aan boord van het ISS toonden de vlag van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk. Ze feliciteerden Russische troepen met het veroveren van de regio. (Foto gemaakt op 4 juli). Beeld © AFP

Rusland zegt van plan te zijn na 2024 niet meer mee te doen aan het internationale ruimtestation ISS. In plaats daarvan zullen ze een eigen station bouwen. Joeri Borisov, de nieuwe baas van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos, heeft dat gezegd tijdens een gesprek met president Vladimir Poetin.

Het ruimtestation draait sinds 1998 in een baan rond de aarde. Het is een gezamenlijk project van Rusland, de VS, Europa, Canada en Japan. Het ISS is gebruikt om duizenden wetenschappelijke projecten uit te voeren.

Relatie verslechterd

De Russische invasie in Oekraïne heeft de samenwerking tussen de landen bemoeilijkt, en dan vooral tussen Rusland en de VS. Rusland dreigde eerder met het ISS-project te stoppen vanwege westerse sancties. Het project gaat in principe tot 2024 door, maar de VS wilden die periode met zes jaar verlengen.

In een gesprek met Poetin zei Borisov vandaag dat is besloten na 2024 te stoppen met het project. Borisov werd twee weken geleden door het Kremlin benoemd tot ruimtevaartbaas als opvolger van Dmitri Rogozin. 

Rogozin ruziede veel met westerse landen over de oorlog in Oekraïne. Zo dreigde hij dat Rusland het ISS kon laten vergaan. Op de lanceerinstallatie in Bajkonoer liet hij levensgroot de letters Z en V aanbrengen, de tekens die Rusland ook gebruikt in de oorlog. Ook deelde Roskosmos een filmpje waarin het Russische deel van het ISS werd losgekoppeld van de rest. De niet-Russen bleven daardoor alleen achter in het heelal.

'Niets gehoord'

De Verenigde Staten noemen het Russische vertrek uit het internationale ruimtestation ISS een ongelukkige ontwikkeling. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt verder verrast te zijn door de aankondiging van Rusland dat het van plan is zich terug te trekken.

Het ministerie in Washington wijst op het belangrijke wetenschappelijke werk dat in het ISS wordt uitgevoerd. Ook benadrukt het departement 'de waardevolle professionele samenwerking die onze ruimteagentschappen in de loop der jaren hebben gehad'.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA liet weten nog niets te hebben gehoord van Rusland over het stoppen van deelname aan het ISS.

Gevolgen

Het terugtrekken van Rusland uit het internationale ruimtestation kan gevolgen hebben. Zo zijn westerse landen deels afhankelijk van Rusland om bemanningsleden naar het ruimtestation te brengen. Rusland op zijn beurt kan de inkomsten daarvan goed gebruiken. Ruimteprojecten van Rusland met andere landen zijn vanwege de oorlog gestopt, zoals een Europese missie naar de planeet Mars.

Ontwerp
Lees ook:
Ontwerp nieuw Russisch ruimtestation is vertraagd