Ga naar de inhoud
Ten zuiden van Berlijn

Duitse bosbrand in één middag van 10 naar 800 hectare

Het vuur breidde zich gisteren snel uit en zeker één dorp werd geëvacueerd. Beeld © ANP / DPA / Frank Hammerschmidt

Een bosbrand in het noordoosten van Duitsland is gistermiddag uitgegroeid tot een vlammenzee van 800 hectare. Een dorp met zo'n tweehonderd inwoners moest worden geëvacueerd en bij het blussen raakten zeven brandweerlieden gewond. De angst is dat het vuur ook overslaat naar verschillende windturbines in het gebied.

De brand ontstond gistermidag in de buurt van het dorp Rehfeld, ten zuiden van Berlijn. Het vuur woedt in een gebied dat ligt tussen Leipzig en Cottbus. In eerste instantie was de brand zo'n 10 hectare groot, maar door sterke wind breidde de vuurzee zich snel uit.

Tweehonderd evacuaties

Zo'n tweehonderd mensen uit Rehfeld moesten geëvacueerd worden vanwege het brandgevaar. De verwachting is dat nog honderden anderen mensen die in de omgeving wonen moeten vluchten voor het vuur.

Bosbranden
Lees ook:
Bosbranden teisteren Zuid-Europa, ook Nederland zet zich schrap

Zo'n 400 brandweerlieden proberen het vuur onder controle te krijgen. Zeven brandweerlieden zijn bij het bestrijden van het vuur gewond geraakt, zes van hen moesten naar het ziekenhuis.

Veel dieren omgekomen

Een varkenshouderij is in vlammen opgegaan, waarbij veel dieren zijn omgekomen. In het gebied zijn ook verschillende windturbines die door de brand bedreigd worden. 

Na een blikseminslag in Texas vloog vorige week een windmolen in brand. Dat leverde deze indrukwekkende beelden op: 

Windmolen in brand na blikseminslag Texas

01:09
De wieken draaien wel door en dat levert bijzondere rookwolken op. Bij de brand raakte niemand gewond.