'Koloniserende mentaliteit'

Paus Franciscus betuigt spijt voor leed inheemse bevolking Canada

25 juli 2022 21:17 Aangepast: 25 juli 2022 21:19
Paus Franciscus vandaag in Muskwa Park in Maskwacis, Alberta, Canada. Beeld © ANP / Patrick F. Fallon

Paus Franciscus heeft in Canada spijt betuigd voor het leed dat de rooms-katholieke kerk kinderen van de oorspronkelijke inheemse bevolking heeft aangedaan. De kerkleider zei schaamte en pijn te voelen over de rol van de kerk bij de misstanden op de internaten waar deze kinderen werden geplaatst.

In de jaren 80 van de negentiende eeuw besloot de Canadese overheid dat inheemse kinderen naar speciale scholen moesten. Daar werden ze opgevoed in de geest van de westerse beschaving. De scholen werden gerund door verscheidene kerken, vooral de rooms-katholieke. Het doel was 'de indiaan uit het kind te halen' en van de kinderen euro-Canadese christenen te maken.

'Koloniserende mentaliteit'

Volgens paus Franciscus had dit beleid van assimilatie een verwoestende werking op generaties inheemse volkeren. Hij bood excuses aan voor het gedrag van de christenen die de 'koloniserende mentaliteit' van de vroegere Canadese regeringen hadden gesteund.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw tientallen anonieme kindergraven gevonden in Canada

Kinderen werden in meer dan 130 internaten van hun families en leefgemeenschappen gescheiden. Ze mochten hun eigen taal niet spreken en zagen vaak zelfs hun broers of zussen in dezelfde instelling nauwelijks meer. Naar schatting 150.000 kinderen ondergingen dit lot.

Massagraven

De speciale scholen werden met zo min mogelijk geld draaiende gehouden. Allerlei misstanden en de geestelijke ontreddering leidden tot de dood van veel scholieren. Sterfgevallen verdwenen meestal in de doofpot. Bij veel scholen zijn later massagraven ontdekt. De laatste speciale school sloot in 1996.

Eerder maakten we deze reportage over de vondst van deze massagraven:

Bij een voormalige school in Canada is een massagraf met 215 kinderen gevonden. De slachtoffers zijn kinderen van minderheidsgroepen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore