Ga naar de inhoud
42 mensen gewond

Wilde apen terroriseren Japanse stad, politie neemt maatregelen

De Japanse makaak. Beeld © GettyImages

In de stad Yamaguchi, in het westen van Japan, worden tientallen bewoners geterroriseerd door één of meer wilde apen. De afgelopen weken zijn zeker 42 mensen gewond geraakt. De politie probeert de dieren te vangen door het neerzetten van vallen, maar heeft nog geen succes.

De aanvallen doen zich sinds begin deze maand voor. "Aanvankelijk werden alleen kinderen en vrouwen aangevallen", zegt een gemeenteambtenaar tegen de Britse omroep BBC. "Maar sinds kort zijn ook ouderen en volwassen mannen het doelwit." De politie weet nog niet of de aanvallen het werk zijn van één aap of meerdere apen.

Vangen mislukt

De verwondingen van de slachtoffers lopen uiteen: mensen zijn gebeten in hun been, arm, nek en buik. Bewoners zeggen dat de apen hun huis binnenkomen via schuifdeuren of open ramen. Onder de gewonden zijn zowel kinderen als ouderen.

De politie zette vallen neer in een poging de apen te vangen, maar die pogingen mislukten tot nu toe. Ook de inzet van politiepatrouilles in bepaalde wijken schrikt de dieren nog niet af.

Inwoners
Lees ook:
Inwoners Thaise stad kunnen huis niet uit vanwege agressieve apen

De aap die verdacht wordt van de agressieve aanvallen is de zogeheten Japanse makaak. Hoewel deze apen in grote delen van het land voorkomen, zijn dit soort incidenten ongebruikelijk.

Ernstige conflicten

De Japanse makaak was eerst een kwetsbare soort, maar is recentelijk flink in aantal toegenomen. Dat heeft gevolgen, blijkt uit onderzoek van de Yamagata University. Het herstel van de apen 'veroorzaakt ernstige conflicten tussen mensen en makaken'. Veranderingen in menselijk gedrag wordt gezien als een van de mogelijke oorzaken.

Deze
Lees ook:
Deze apen op Bali weten precies wat ze moeten stelen, en wat ze kunnen krijgen