Ga naar de inhoud
Veel vertragingen

Reizigers opnieuw urenlang vast in gestrande Thalys zonder airco

Ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Voor de tweede keer in een week tijd hebben reizigers urenlang vastgezeten in een stilstaande Thalys zonder airco. Gisteren strandde een trein midden in Noord-Frankrijk in de brandende zon, waardoor ook veel andere treinen vertraging opliepen. Verschillende reizigers moesten overnachten op station Brussel, waar een trein geopend zou zijn voor mensen die geen slaapplaats konden vinden.

Een Thalys met aan boord ruim 270 passagiers strandde gisteren rond 17.00 uur in het Franse departement Somme. De trein was onderweg van Disneyland Parijs naar Brussel. Omdat de stroom uitviel, werkte ook de airconditioning niet meer.

Drie mensen onwel

Het werd zeer warm in de trein, maar de deuren mochten niet open. Volgens Franse media raakten drie mensen onwel en werd er een traumahelikopter ingeschakeld. Uiteindelijk hoefde niemand naar het ziekenhuis.

Passagiers
Lees ook:
Passagiers Britse slaaptrein worden wakker op station van vertrek: 'Dit slaat alles'

Na twee uur werden de deuren geopend en konden reizigers op het spoor wachten op een vervangende trein, die al met al vijf uur later vertrok en later op de avond in Brussel arriveerde. 

Verschillende passagiers deden op Twitter hun beklag van de slechte communicatie en erbarmelijke omstandigheden.

Door de problemen met de gestrande trein, liepen ook veel andere treinen vertraging op. Een Thalys die gisteravond vanuit Parijs naar Amsterdam zou vertrekken, werd geannuleerd, wat tot woede leidde van reizigers die daardoor in de Franse hoofdstad strandden.

Veel passagiers stapten in een latere trein, die daardoor overvol vertrok. Omdat veel treinen door de zomervakantie vol zitten, is het lastig de komende dagen nog vrije zitplaatsen te vinden.

Reizigers uit andere treinen meldden op Twitter dat er gisteravond laat uiteindelijk honderden reizigers strandden in Brussel. Er rijden pas vanochtend weer treinen om deze mensen van en naar hun plaats van bestemming te brengen.

Omdat er in Brussel niet genoeg slaapplaatsen zouden zijn en mensen de nacht op het station door moesten brengen, zou zeker één Thalys de deuren hebben geopend om in te kunnen slapen.  

Ramen ingeslagen

Vorige week ging het ook al flink mis met de treinen van en naar Frankrijk. Woensdag zaten enkele honderden reizigers even boven Parijs urenlang vast in een Thalys die onderweg was naar Amsterdam.

Het werd zo heet dat mensen de ramen van de trein insloegen om frisse lucht te krijgen. Thalys bood voor de zeer hete trein later excuses aan.

Bekijk ook: trein omringd door vuur, passagiers staan doodsangsten uit

01:18
Angstige momenten voor treinpassagiers in de omgeving van de Spaanse stad Zamora. De trein reed door het gebied waar al dagen bosbranden woeden. Door een draaiing van de wind werd de trein plotseling omgeven door vuur.