Ga naar de inhoud
Straks in heel Frankrijk

Airco aan, winkeldeur open? In Parijs mag dat vanaf vandaag niet meer

Galeries Lafayette, het bekendste warenhuis van Parijs. Beeld © Jan Woitas / dpa-Zentralbild / ANP

Wie in een Parijse winkel aan de hitte wil ontsnappen, zal vanaf vandaag eerst een deur open moeten maken. Winkeliers mogen hun deuren er niet meer open laten staan als de airco draait, om zo energieverspilling tegen te gaan. Een Franse minister zinspeelt erop dat de maatregel straks in het land geldt.

"Als je de airco in de auto aanzet, draai je toch ook eerst even het raampje dicht?" Zo presenteerden Franse media vorige week het voorstel van de Parijse burgemeester Anne Hidalgo om winkeliers te verbieden de airco te gebruiken als de deuren open staan.

'Had veel eerder gekund'

De Parijse maatregel, die al geldt in de Franse steden Lyon en Bourg-en-Bresse, gaat vanaf vandaag in. Hidalgo hoopt zo een steentje bij te dragen in de strijd tegen klimaatverandering. Ze schreef vorige week over de ingreep 'dat deze al veel eerder ingevoerd had kunnen worden door de Franse regering'.

Airco's
Lees ook:
Airco's slurpen energie, wat zijn duurzame alternatieven?

De Franse minister van Energietransitie, Agnes Pannier-Runacher, heeft dit weekend in een interview met Journal du Dimanche gezegd dat de maatregel in heel Frankrijk geïntroduceerd gaat worden. "Zoals het nu gaat, is niet langer te accepteren", zegt zij erover.

Reclameborden 's nachts donker

Ook komen er energiebesparende beperkingen voor het gebruik van reclameborden, zegt de minister. Deze mogen tussen 01.00 en 06.00 uur 's nachts niet langer verlicht worden.

In kleinere Franse steden (met minder dan 800.000 inwoners) mogen reclameborden nu 's nachts al niet verlicht worden, maar als het aan Pannier-Runacher ligt blijft het straks overal in Frankrijk donker, 'ongeacht de grootte van de stad'. Er geldt wel een uitzondering voor vliegvelden. 

Hittegolven
Lees ook:
Hittegolven buitelen over elkaar heen: puffen in Azië, Europa en Amerika

Het is de afgelopen weken regelmatig extreem heet in Frankrijk en door deze hitte is de vraag naar airconditioning toegenomen. Dat de airco erg slecht is voor het klimaat, lees je in dit artikel.

Europese energiecrisis

Minister Pannier-Runacher neemt de maatregelen echter niet alleen uit zorg om het klimaat, maar ook vanwege de Europese energiecrisis die is verergerd sinds de oorlog in Oekraïne, zegt zij in het interview met de Franse krant.

Ook andere Europese landen komen met maatregelen om energieverspilling tegen te gaan. Zo is er in Italië afgesproken dat de airco in scholen en overheidsgebouwen niet kouder dan 25 graden afgesteld mag worden, hoe warm het buiten ook wordt.

Europees
Lees ook:
Europees gasplan: bij tekort lidstaten tot minder verbruik dwingen