Hoogste waarschuwingsniveau

WHO-baas: apenpokken internationaal gevaar voor volksgezondheid

23 juli 2022 16:48 Aangepast: 23 juli 2022 16:48
Vaccins tegen apenpokken. Beeld © ANP

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft het apenpokkenvirus uitgeroepen tot 'een internationaal gevaar voor de volksgezondheid'. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau dat de WHO kan instellen.

De recente uitbraak van apenpokken buiten de regio's waar het normaal in Afrika voorkomt, is volgens de WHO nu een internationaal risico.

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie.

Geen geslachtsziekte

Het virus treft momenteel vooral mannen die seks hebben met mannen. Maar het is geen geslachtsziekte: het virus verspreidt zich via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het oplopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal besmettingen apenpokken blijft stijgen, prikken begint maandag

Op de wereld waar bijna acht miljard mensen wonen, zijn volgens de WHO bij de huidige uitbraak 14.000 besmettingen vastgesteld. Dat gebeurde in 71 verschillende landen. In Nederland staat de teller op ruim zevenhonderd. Wereldwijd zijn vijf sterfgevallen aan apenpokken toegeschreven.

Covid-19 en polio

Naast apenpokken geldt voor nog twee ziektes het hoogste waarschuwingsniveau van de WHO. Dat zijn Covid-19 (corona) en polio. Eerder werden ook de Mexicaanse griep (2009), ebola (2014 en 2019) en het zikavirus (2016) uitgeroepen tot internationaal gevaar voor de volksgezondheid.

Binnenkort kunnen mensen uit de risicogroepen een vaccinatie tegen het virus krijgen. RTL Nieuws sprak eerder met Martijn, die ernaar uitkijkt zijn prik te halen:

Niet iedereen krijgt een vaccin, alleen de zogeheten hoogrisicogroepen. Martijn hoort bij die groep en hij is heel blij dat hij binnenkort zijn prik kan halen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore