Oorlog in Oekraïne

Oekraïne: Rusland vuurt raketten af op haven Odessa na graandeal

23 juli 2022 12:31 Aangepast: 23 juli 2022 14:34
De haven van Odessa (archieffoto). Beeld © Getty Images

Een dag na het graanakkoord tussen Rusland en Oekraïne, zou de haven van Odessa zijn bestookt met raketten. Dat zegt het Oekraïense leger.

Gisteren sloten Rusland en Oekraïne het akkoord over het hervatten van de graanuitvoer via havens aan de Zwarte Zee. Dat akkoord moet het mogelijk maken om graan uit de haven van Odessa te krijgen. Odessa is een van de belangrijkste uitvoerhavens van Oekraïne aan de Zwarte Zee.

Minister Hoekstra veroordeelt aanval op Odessa

"Schandalig en onaanvaardbaar: een raketaanval op de zeehaven van Odessa, slechts een dag na ondertekening van de overeenkomst in Istanbul", noemt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) de vermeende raketaanval.

Volgens Hoekstra moet Rusland ter verantwoording worden geroepen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Graanakkoord heeft effect: tarweprijs weer op niveau van voor Russische inval

Volgens het Oekraïense leger zijn er kruisraketten afgevuurd op de haven. Twee daarvan zouden 'haveninfrastructuur' hebben geraakt, stellen een lokale overheidsfunctionaris en een Oekraïense legereenheid op Telegram.

De Oekraïense regering zegt dat Poetin met de aanval 'in het gezicht spuugt' van de VN en Turkije. Die hielpen de afgelopen weken bij het sluiten van de deal.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken roept de VN en Turkije op ervoor te zorgen dat Rusland zich aan de afspraken houdt.

Prijs van tarwe omlaag

Het akkoord werd wereldwijd met blijdschap ontvangen. De prijs van tarwe daalde gisteravond naar het niveau van voor de Russische invasie in Oekraïne.

In de VS daalde de tarweprijs op de beurs in Chicago met 5,9 procent. In Europa ging de tarweprijs zelfs met 6,4 procent omlaag.

Bekijk ook: 11-jarige jongens moedigen Oekraïense soldaten aan met nepwapens

"Ik wil ons land verdedigen en onze dierbaren beschermen", zegt de 11-jarige Andrii.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore