Ga naar de inhoud
'Morgen breekt hel los'

Trump-adviseur Steve Bannon schuldig aan minachting Congres

Bannon verlaat de rechtszaal in Washington. Beeld © AP Photo/Alex Brandon

Steve Bannon, de voormalig adviseur en vertrouweling van oud-president Donald Trump, is vandaag schuldig bevonden aan 'minachting van het Congres'. Bannon was via een dagvaarding opgeroepen om te verschijnen voor de commissie van het Huis van Afgevaardigden die de aanval van 6 januari 2021 op het Capitool onderzoekt, maar weigerde te getuigen.

De 68-jarige Bannon werd door een jury schuldig bevonden aan twee overtredingen: het weigeren om te getuigen voor de Huis-commissie en het weigeren die commissie documenten te verstrekken.

De strafmaat voor Bannon wordt later vastgesteld. Elke minachting van het Congres kan worden bestraft met een celstraf van dertig dagen tot een jaar, evenals een boete van 100 tot 100.000 dollar.

Watergate

Een veroordeling voor minachting van het Congres was sinds 1974 niet meer voorgekomen. Destijds betrof het Gordon Liddy, een samenzweerder in het Watergate-schandaal dat leidde tot de politieke val van president Richard Nixon.

Hoorzitting
Lees ook:
Hoorzitting VS: 'Trump keek tv en deed niks tijdens rellen Capitool'

De commissie onderzoekt de aanloop naar de aanval op het Capitool door aanhangers van president Trump, die zich niet wilden neerleggen bij de verkiezingsnederlaag. Bannon was opgeroepen omdat hij op de dag voor de bestorming minstens twee keer met Trump sprak. Ook had hij een vergadering bijgewoond in een hotel in Washington.

'Morgen breekt hel los'

Later die dag zei Bannon in zijn podcast dat 'morgen de hel losbreekt'. Vlak voor het begin van zijn proces kondigde Bannon plots aan toch bereid zijn te getuigen in een openbare hoorzitting. Dat veranderde volgens de aanklagers echter niets aan het feit dat hij de wet al had overtreden.

Deze uitspraak kan ook andere weigeraars over de streep trekken om toch wel medewerking te verlenen aan het onderzoek. Vorig jaar vroeg Trump zijn medewerkers om niet samen te werken met de commissie, die volgens hem politiek gemotiveerd is.

Tijdens de hoorzitting werd een video vertoond van een dag na de bestorming, waarin Trump weigert zijn verlies toe te geven:

Niet eerder vertoonde beelden: Trump weigert verlies toe te geven in speech

02:19
Donald Trump weigerde een dag na de bestorming van het Capitool toe te geven dat hij de verkiezingen verloren had. "Ik wil niet zeggen: de verkiezingen zijn voorbij.''

Bannon was een belangrijke adviseur van de presidentiële campagne van Trump in 2016. Tot 2017 bleef hij aan als Trumps belangrijkste adviseur in het Witte Huis. Bannon speelt al decennia een belangrijke rol in uiterst rechtse media. Hij reageerde op zijn veroordeling met onder meer de woorden: "We hebben vandaag misschien een slag verloren, maar niet de oorlog."

Eerder maakte correspondent Erik Mouthaan deze video over de verhoren:

Welke rol speelde Trump in de Capitoolbestorming? Steeds meer details bekend

05:43
Er zijn nieuwe details naar boven gekomen over die aanloop naar die dag. En met name over de centrale rol van Donald Trump.