Ga naar de inhoud
'Verlengt oorlog alleen'

Zelenski: geen wapenstilstand zolang Rusland grondgebied bezet

President Zelenski (rechts) begin juli bij een bezoek aan het front in Oost-Oekraïne. Beeld © ANP

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is niet geïnteresseerd in een wapenstilstand zolang Rusland delen van Oekraïne bezet. "Dat verlengt de oorlog alleen maar", zegt hij in een interview met The Wall Street Journal.

"Het conflict met Rusland bevriezen", zegt Zelenski, "zou Rusland de kans geven om op adem te komen." Onder de huidige omstandigheden, waarbij Rusland grote delen van de oostelijke Donbas-regio bezet, zou een wapenstilstand bovendien niet de wil zijn van het Oekraïense volk, zegt Zelenski in hetzelfde interview. "De maatschappij vindt dat we eerst al het grondgebied moeten heroveren. Daarna kijken we wat we kunnen doen."

Boemerang

Zo kijkt Zelenski ook aan tegen vredesgesprekken: "Diplomatieke concessies aan Moskou zouden de markten wellicht tijdelijk een beetje stabiliseren, maar zouden op termijn als een boemerang werken."

Zelenski:
Lees ook:
Zelenski: Rusland gebruikt Oekraïne als militaire proeftuin

Voorlopig zoekt hij zijn heil in militaire middelen. Dus herhaalt Zelenski zijn verzoeken om meer wapens van het Westen maar weer eens.

Hij prijst de recente leveringen door de VS van Himars-raketsystemen door te zeggen dat die een 'daadwerkelijk verschil maken'. Maar hij zegt ook dat ze lang niet genoeg zijn voor Oekraïne om het tij te keren. "Een nog dringender behoefte zijn luchtafweersystemen die de inslag van langeafstandsraketten kunnen voorkomen."

Bekijk ook: 11-jarige jongens moedigen Oekraïense soldaten aan met nepwapens

01:16