Ga naar de inhoud
Toch niet zo gezond

Maaginfectie voor politicus India na drinken water uit 'heilige rivier'

Bhagwant Mann neemt gulzige slokken. Beeld © Still van YouTube.

De premier van de Indiase deelstaat Punjab, Bhagwant Mann, is in een ziekenhuis opgenomen met een maaginfectie. Dat gebeurde nadat hij een flinke glas water had gedronken uit de Kali Bein, een riviertje met 'heilig water'. Mann dronk het juist om te laten zien hoe schoon en gezond het wel niet was.

Volgens Indiase media bezocht de premier van de noordelijke deelstaat een evenement om te vieren dat het project om de rivier schoon te houden inmiddels 22 jaar loopt.

Om te bewijzen hoe succesvol het project is, tapte de politicus vanaf een bootje eigenhandig een stevig glas uit de rivier en klokte het achterover. Dat ging met gulzige slokken, zo is te zien op beelden:

Kort daarop begon Mann te klagen over ernstige maagpijn. Hij werd met een helikopter naar een ziekenhuis in Delhi gevlogen, zo'n 400 kilometer zuidelijker.

Punt bewezen

"Hij heeft zeker iets bewezen", stelt de nieuwslezeres vast. Critici zeggen dat de rivier de laatste jaren weer vervuild is geraakt.

Maaginfecties door vervuild water komen in India vaak voor, vooral tijdens het regenseizoen, dat in deze regio van juni tot oktober loopt. Vanwege de hoge luchtvochtigheid kunnen virussen, bacteriën en schimmels zich gemakkelijker verspreiden.

De politieke partij van Mann, de Aam Aadmi Party, laat inmiddels weten dat Mann uit het ziekenhuis ontslagen is. De partij ontkent dat sprake was van een maaginfectie. Het zou gaan om een 'routineonderzoek'.

Grote
Lees ook:
Grote vervuiler India doet wegwerpplastic in de ban