Ga naar de inhoud
Greep niet in

Hoorzitting VS: 'Trump keek tv en deed niks tijdens rellen Capitool'

De commissie tijdens de achtste hoorzitting. Beeld © ANP

Voormalig president Donald Trump keek televisie en deed niets toen zijn aanhangers op 6 januari van vorig jaar het Capitool bestormden. Dat is het beeld dat de commissie die onderzoek doet naar de rellen vannacht schetste in een nieuwe hoorzitting.

Het was de achtste zitting van de commissie. Dat Trump naliet om in te grijpen, werd in de voorgaande hoorzittingen al verteld door verschillende getuigen. "Maar nu ging het er om wat hij in al die tijd dan wel deed", zegt VS-verslaggever Sophie van der Meer. 

Televisie kijken

De commissie schetste vannacht een tijdlijn van de gebeurtenissen bij het Capitool, en liet op basis van getuigenissen zien wat Trump tijdens de bestorming bezighield. "Niets kon hem in beweging krijgen", begon commissievoorzitter Bernie Thompson. "Niet zijn medewerkers, zijn aanhangers, of de vele smeekbedes om wat te doen." 

Wat Trump dan wel deed? Hij keek televisie in de eetkamer naast het Oval Office, verklaarde de commissie. Zo'n vijftien minuten nadat hij zijn beruchte speech had gehouden, waarin hij zijn aanhangers aanspoorde om naar het Capitool te trekken, zou Trump ervan op de hoogte zijn geweest dat het uit de hand liep bij datzelfde Capitool. Toch deed hij urenlang niets.  

Niet eerder vertoonde beelden: Trump weigert verlies toe te geven in speech

02:19

Trump zou in de eetkamer naar Fox News hebben gekeken, dat de ongeregeldheden versloeg. "In de uren die volgden is er een gat aan informatie", zegt Van der Meer. "Het logboek van gepleegde telefoontjes is leeg, maar op een andere manier zijn er wel een paar dingen bekend geworden die hij deed."

"Trump belde met senatoren om hen te vertellen dat ze niet moesten instemmen met de uitslag van de verkiezingen", vervolgt Van der Meer. "Hij belde zijn advocaat Rudy Giuliani en hij stuurde een tweet over Mike Pence, dat die een lafaard zou zijn." Bij het Capitool schreeuwden mensen in de menigte ondertussen dat Pence moest worden opgehangen. 

Bestorming
Lees ook:
Bestorming Capitool onderzocht: maken onthullingen iets los in verdeeld VS?

Meerdere medewerkers spoorden Trump aan om in te grijpen, maar die zou alle adviezen in de wind hebben geslagen. Volgens de getuigen gooide hij met zijn tweets juist olie op het vuur. Tijdens de rellen plaatste Trump ook een video van zijn speech op Twitter. 

Niet toegeven

De Republikein liet ook na om een boodschap naar het Amerikaanse volk, en zijn aanhangers bij het Capitool, te sturen. Met behulp van een plattegrond maakte de commissie duidelijk dat Trump binnen 60 seconden in een ruimte met draaiende camera had kunnen zijn.

De president leek zich meer bezig te houden met de verkiezingen. Op nieuwe beelden was vannacht te zien hoe Trump niet wil toegeven dat die voorbij waren. Op de beelden bereidt de president zich op 7 januari, een dag na de bestorming, voor op een toespraak. "Ik wil niet zeggen dat de verkiezingen voorbij zijn", zegt hij onder meer tegen zijn dochter Ivanka.    

"Hij liet niet na om in te grijpen", zei een Republikeins lid van de commissie over het handelen van Trump. "Maar hij koos er actief voor om niets te doen." Pas uren na het uitbreken van de rellen nam Trump een video op waarin hij zei van zijn aanhangers te houden, maar hen wel verzocht om vreedzaam naar huis te gaan. 

Explosieve onthullingen zoals bij voorgaande hoorzittingen waren er dit keer niet. Dat was eind vorige maand wel het geval toen een voormalig assistent van Trump, Cassidy Hutchinson, verklaarde dat de ex-president zelf naar het Capitool had gewild en dat hij in woede uitbarstte toen zijn beveiligers dat niet toelieten. "Dat verhaal werd nu door twee anonieme agenten van de secret service bevestigd", zegt Van der Meer. "Dat was een belangrijk moment."

Emotionele telefoongesprekken

Verder liet de commissie niet eerder gehoorde telefoongesprekken horen die Capitool-agenten tijdens de bestorming pleegden. Van der Meer: "Zij belden naar familieleden om afscheid te nemen. Dat waren erg emotionele gesprekken." 

Aanvankelijk werd gedacht dat de hoorzitting van vannacht de laatste zou zijn, maar vicevoorzitter Liz Cheney zei aan het begin van de bijeenkomst dat er in september nieuwe zittingen worden gehouden als nieuw bewijsmateriaal en getuigen blijven binnenstromen. Van der Meer: "De commissie wil zoveel mogelijk informatie boven tafel krijgen, ook met het oog op de tussentijdse verkiezingen van begin november."

Trump
Lees ook:
Trump vond wapens bij aanhangers rond Capitool-bestorming geen probleem