Ga naar de inhoud
400 agenten

Zeker 18 doden bij grote politieactie tegen bende in Rio

Een slachtoffer van de politieactie wordt afgevoerd. Beeld © ANP

In een sloppenwijk van de Braziliaanse stad zijn zeker achttien doden gevallen bij een politieactie tegen de georganiseerde misdaad. Volgens een politiewoordvoerder kwamen zestien criminelen, een lokale bewoonster en een politieman om het leven.

De actie was gericht tegen een criminele organisatie die ladingdiefstallen en bankovervallen pleegden. Een ging om een enorme onderneming van civiele en militaire politie-eenheden: ongeveer vierhonderd agenten waren erbij betrokken. 

Vliegtuigen ingezet

Ook kregen de agenten ondersteuning van vier vliegtuigen en tien gepantserde voertuigen. De bende zou van plan zijn geweest om invallen uit te voeren in rivaliserende sloppenwijken. 

Het gaat mogelijk om een operatie met het hoogste aantal doden ooit in Rio de Janeiro, verklaarde de openbare aanklager van de staat. Dat betekent waarschijnlijk dat het dodental nog zal oplopen.

De openbare aanklager plaatste ook meteen vraagtekens bij het handelen van de politie: "Er zijn tekenen van grote mensenrechtenschendingen."

'Sterven als kakkerlakken'

De politie in Rio voert regelmatig operaties uit in de uitgestrekte sloppenwijken van de metropool. Vorig jaar kwamen bij een soortgelijke actie in de stad nog 25 mensen om het leven. Toen waren 200 agenten betrokken bij een inval bij een bende die jonge kinderen zou rekruteren. 

President Jair Bolsonaro staat achter de harde wijze waarop door de politie wordt opgetreden tegen de georganiseerde misdaad en zei eerder dat gangsters 'moeten sterven als kakkerlakken'.

Zeker
Lees ook:
Zeker 25 doden bij politieactie tegen drugsbendes in Rio de Janeiro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore