Ga naar de inhoud
'Sancties verlicht'

Turkije: morgen akkoord over hervatten graantransport Oekraïne via Zwarte Zee

De graanoogst in Oekraïne is in volle gang. Beeld © EPA

Oekraïne en Rusland zullen morgen in het Turkse Istanbul een overeenkomst ondertekenen over het hervatten van het vervoer van graan via de Zwarte Zee. Meer dan 20 miljoen ton graan wordt op dit moment nog geblokkeerd in de havens van Oekraïne.

Die blokkades kunnen worden opgeheven als het Westen voldoet aan de eis van Rusland om bepaalde sancties op te heffen. Dat zegt de Turkse minister Mevlut Cavusoglu van Buitenlandse Zaken.

Toezeggingen over sancties

Het Westen zou dat wel willen. "Zelfs als Russische (landbouw)producten niet direct worden getroffen door de sancties, zijn er blokkades op het gebied van zeevervoer, verzekeringen en het bankwezen", aldus Cavusoglu. "De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben toezeggingen gedaan om die op te heffen."

Toch
Lees ook:
Toch oplossing voor graanexport na Russisch-Oekraïens overleg

De Verenigde Naties en Turkije zetten zich al weken in voor de overeenkomst tussen Rusland en Oekraïne. Secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zullen morgen bij de ondertekeningsceremonie zijn.

Coördinatiecentrum in Istanbul

De Turkse president Erdogan zegt dat de deal voorziet in de oprichting van een coördinatiecentrum onder toezicht van de VN in Istanbul.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.