Bovenaan in de peilingen

Krijgt Italië straks een vrouwelijke premier? 'Ik ben Giorgia, moeder en christen'

21 juli 2022 17:05 Aangepast: 26 juli 2022 21:35
De partij van Giorgia Meloni maakt volgens de peilingen goede kans om de verkiezingen te gaan winnen. Beeld © ANP

De 45-jarige Giorgia Meloni is de grootste kanshebber om de opgestapte premier Draghi op te volgen als nieuwe premier van Italië. De rechts-conservatieve politicus staat bovenaan in de peilingen. Wie is deze vrouw, die op een bijna agressieve manier haar publiek toespreekt: 'Ik ben Giorgia, ik ben moeder en christen.'

Een week geleden, als de regeringscrisis in Italië bijna z'n kookpunt bereikt, steekt Meloni een bord omhoog. 'Verkiezingen nu' staat er op. Ze kan niet wachten. Van het geruzie in de politiek heeft vooral Meloni geprofiteerd. 

Bij de vorige verkiezingen haalde haar partij Fratelli d'Italia (Broeders van Italië) nog 4 procent van de stemmen, nu staat ze op 22 procent. Vanuit de oppositie wachtte ze haar kans af. Als er straks in september of oktober verkiezingen komen, wil zij de nieuwe premier van Italië worden. Wie is zij?

Verkiezingen nu (Elezioni subito) staat er op het bord. Verkiezingen nu (Elezioni subito) staat er op het bord.

De 45-jarige Meloni komt uit Rome en was als tiener al politiek actief. Eerder was ze minister van Jeugd in het kabinet van Berlusconi. Later, in 2012, richtte ze Fratelli d'Italia op. Een rechts-nationalistische partij met fascistische wortels. Het logo bevat een waakvlam in de Italiaanse driekleur, een verwijzing naar dictator Mussolini. Zijn kleindochter zit voor de partij in de gemeenteraad van Rome.

Minder extreem

Meloni's toon is de afgelopen jaren minder extreem, maar de standpunten zijn niet wezenlijk anders: een harde opstelling naar immigranten, zeer kritisch naar Europa, en hoeder van christelijke conservatieve waarden.

Het logo van Fratelli d'Italia (Broeders van Italië) Het logo van Fratelli d'Italia (Broeders van Italië)

"Ze profileert zich als een sterke vrouw, met een mannelijke stijl van leidinggeven", zegt correspondent Anouk Boone. "Om haar verhaal kracht bij te zetten, schreeuwt ze het uit, op een bijna agressieve manier."

Daar zijn filmpjesmaker mee aan de haal gegaan, die online vele views halen. In een van de filmpjes roept ze: "Ik ben Giorgia, ik ben een vrouw, een moeder, en een christen."

Meloni is in alle opzichten een tegenpool van Mario Draghi. De teruggetreden premier heeft niks met de politieke poppenkast, zegt Boone: "Een man van de statistieken, in de kern een bankier, niet iemand die het volk opzoekt." 

Draghi zat op zijn plek om rust te brengen. Hij werd door veel Italianen gewaardeerd voor zijn poging om hervormingen door te voeren in de economie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italiaanse premier Draghi dient ontslag in, blijft wel demissionair

Italië zou de grootste afnemer kunnen worden van het coronaherstelfonds van Brussel. Er ligt 200 miljard euro klaar voor Italië, maar daarvoor moet het land aan veel eisen voldoen. 

Zwakke schakel in Europa

Er bestaat grote twijfel of de nieuwe regering straks de deadlines uit Brussel straks gaat halen. "De angst is dat de energie en de kennis verloren gaat, waardoor de hervormingsplannen blijven liggen," zegt Boone. De derde economie van Europa heeft dat wel nodig, zegt ze erbij. "De val van het kabinet komt op een kritiek moment, Italië is op dit moment een zwakke schakel in de Eurozone."

Er wordt inmiddels volop gespeculeerd over wanneer de nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden. 18 september wordt genoemd als nieuwe verkiezingsdatum, maar ook 2 en 9 oktober zou een optie zijn. Boone: "In augustus vieren de Italianen vakantie aan zee. Het zal dus een korte, hevige campagne worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore