Ga naar de inhoud
'Kreeg staande ovatie'

Italiaanse premier Draghi dient ontslag in, blijft wel demissionair

De Italiaanse premier Mario Draghi dient later vandaag zijn ontslag in bij president Mattarella. Beeld © ZUMA Press

De Italiaanse premier Mario Draghi vertrekt. Hij heeft zijn ontslag ingediend bij president Mattarella. Hij blijft wel de lopende zaken afhandelen tot er een nieuwe regering is. Daarvoor worden in de herfst verkiezingen gehouden.

Vanochtend kondigde Draghi in de Italiaanse Tweede Kamer aan naar de president te gaan. Alom werd toen al aangenomen dat hij zijn ontslag in zou gaan dienen. Tijdens zijn korte toespraak in het parlement kreeg hij een staande ovatie.

De aankondiging van Draghi leek onvermijdelijk na de vertrouwensstemming van gisteren. Deze draaide om een breed steunpakket voor de bevolking, om de gevolgen van de inflatie te verzachten. Draghi, die zelf geen lid is van een politieke partij, wilde daarvoor de steun van de coalitiepartijen. Hij kondigde aan zonder die steun niet verder te willen als premier.

Omdat drie regeringspartijen niet instemden, kon hij eigenlijk niet anders dan opstappen.

Werkloosheid en inflatie

Premier Mario Draghi kondigde vorige week ook al zijn vertrek aan na gesteggel met coalitiepartij Vijfsterrenbeweging. Omdat president Mattarella zijn ontslag niet accepteerde, zaten Italianen in grote onzekerheid. 

'Italiaanse
Lees ook:
'Italiaanse premier Draghi dient vandaag opnieuw ontslag in'

Italië verkeert in een zware economische crisis. Er is veel werkloosheid, een torenhoge inflatie en een enorme staatsschuld. Premier Draghi leek sinds zijn aantreden in 2021 juist de rust in de economie terug te brengen. In Brussel en in de EU wordt angstvallig gekeken naar de ontwikkelingen in Italië. De derde economie van de EU verkeert in crisis, en dat kan gevolgen hebben voor de economische stabiliteit van heel Europa.

Bron: RTL Nieuws