Ga naar de inhoud
Baby van één jaar

Irak: Turken beschieten park in Koerdische regio, burgers dood

Een jongen die bij de beschietingen gewond raakte. Beeld © ANP

Volgens Irak zijn bij een Turkse aanval op een park in de autonome Noord-Iraakse regio Koerdistan zeker negen burgers om het leven gekomen, onder wie meerdere kinderen.

In een ongebruikelijk felle reactie waarschuwde de Iraakse premier al-Kadhimi het buurland dat Irak het recht heeft op vergeldingsmaatregelen. Hij noemde de beschieting een 'flagrante schending' van de Iraakse soevereiniteit.

Onder de slachtoffers zijn Iraakse toeristen die naar het heuveldorp Parakh waren gekomen om wat verkoeling te zoeken, zeggen de autoriteiten. Turkije zou het dorp twee keer hebben beschoten. Ruim twintig personen raakten gewond.

Baby van jaar oud

Meerdere kinderen waren slachtoffer van de aanval, onder wie een baby van aan jaar oud. Dat meldt de Koerdische minister van Volksgezondheid volgens persbureau Reuters. Alle slachtoffers zouden bij aankomst bij het ziekenhuis al zijn overleden.

Volgens de 24-jarige Mustafa Alaa, die in het park was op het moment van de aanval, kwamen de schoten van alle kanten. "We trokken een hek rond een waterval omhoog", vertelt hij. "We keken naar buiten en zagen kinderen op de grond liggen. Dat beeld zal ik nooit meer vergeten."   

Offensief in Noord-Irak

Turkije lanceerde in april een offensief in Noord-Irak, dat naar eigen zeggen gericht is tegen terreurbeweging de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). De regering in Ankara noemde de aanval op het park een mogelijke terreuraanslag. De Turken zouden bereid zijn alle maatregelen te nemen om de waarheid te achterhalen.

De Verenigde Staten veroordelen de beschieting van het park, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring weten. "Het doden van burgers is onaanvaardbaar en alle staten moeten hun verplichtingen onder het internationale recht nakomen, inclusief de bescherming van burgers", zegt woordvoerder Ned Price.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse journalist Geerdink meegenomen door politie in Noord-Irak
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.