Ga naar de inhoud
Bordeaux uit 1806

Nederlander in Kroatië opgepakt om wijndiefstal van 1,7 miljoen euro

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Een Roemeens-Nederlandse man is in Kroatië opgepakt voor het stelen van 45 peperdure flessen wijn ter waarde van bijna 1,7 miljoen euro. De diefstal vond plaats bij restaurant Atrio in het Spaanse Cáceres, in de westelijke regio Extremadura. Ook zijn handlanger, een voormalige Mexicaanse schoonheidskoningin, werd gearresteerd.

De Spaanse politie laat weten dat de zoektocht naar het stel negen maanden heeft geduurd.

De 29-jarige vrouw zou in oktober vorig jaar personeel van het bekende hotel-restaurant Atrio hebben afgeleid door roomservice te bestellen, op een moment dat de keuken van het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant was gesloten.

Sleutel gestolen

De 47-jarige Roemeens-Nederlandse man sloop ondertussen naar de wijnkelder. Die wist hij te openen met een sleutel die hij tijdens een eerder bezoek had gestolen.

In de kelder vulde de man drie rugzakken met de prijzige flessen. De Spaanse nationale politie publiceerde deze beelden van de roof:

Een van de flessen was een 'unieke' 19e-eeuwse Bordeaux-wijn, een 1806 Château d’Yquem, van 310.000 euro, aldus de politie over de minutieus geplande diefstal.

Peperdure
Lees ook:
Peperdure juwelen gestolen, en nu? 'Verkopen lukt niet'

De twee verdachten hadden Atrio drie keer eerder bezocht. Bij een van die bezoeken hadden ze, zoals veel gasten, een rondleiding door de wijnkelder gekregen.

Interpol

Na de roof verliet het stel Spanje, maar ze werden gepakt door Kroatische grenswachten toen ze vanuit Montenegro het land weer in wilden. De Spaanse politie werkte samen met collega's in Nederland, Kroatië en Roemenië en met Interpol om ze te pakken te krijgen. Spanje heeft Kroatië gevraagd hen over te dragen.

Bekijk ook: Zo kwam gestolen 'bloed van Jezus' bij kunstdetective terecht

01:28
Vorige maand werd een bijzonder relikwie uit een abdij in Frankrijk gestolen. Toen de dieven ontdekten hoe bijzonder het kunstwerk is, benaderden ze kunstdetective Arthur Brand.