Niet alleen Donbas

Rusland breidt strijd in Oekraïne uit naar andere gebieden

20 juli 2022 15:43 Aangepast: 20 juli 2022 15:43
Een vandaag door Rusland vrijgegeven foto van een Russische aanvalshelikopter boven Oekraïne. Beeld © AP

Rusland heeft niet langer alleen als doel om de Oekraïense regio Donbas te veroveren, maar ook andere gebieden. Dat heeft minister Segej Lavrov (Buitenlandse Zaken) bekendgemaakt via het Russische staatspersbureau RIA Novosti.

Officieel lag de focus de afgelopen maanden op de verovering van de Donbas, maar Russische troepen namen toen ook al grondgebied daarbuiten in, met name in Cherson en Zaporizja. Onder meer deze twee zuidelijke regio's zijn nu toegevoegd aan de officiële doelen van het Russische leger, zegt Lavrov.

Wapenhulp van het Westen

De minister sprak zich daarnaast nogmaals uit tegen de wapenhulp die Oekraïne krijgt van het Westen. Als het land langeafstandswapens krijgt, dan zullen de doelstellingen van Rusland verder worden uitgebreid, zo zei hij.

Oekraïne is in de vijf maanden durende oorlog inmiddels afhankelijk van wapenhulp van de Verenigde Staten, de Europese Unie en andere bondgenoten, en krijgt steeds zwaardere wapens geleverd. De Amerikaanse minister Lloyd Austin (Defensie) zei kort na Lavrovs opmerkingen nog vier krachtige raketsystemen naar Oekraïne te sturen. Oekraïne zegt met die raketsystemen het bereik van de raketten die Rusland in de Donbas gebruikt te kunnen evenaren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inlichtingen naar vijand: collaborateurs binnen Oekraïense veiligheidsdienst

"We zullen onze hulp afstemmen om ervoor te zorgen dat Oekraïne de technologie, de munitie en de pure vuurkracht heeft om zichzelf te verdedigen", zei Austin.

'Eind maken aan genocide'

Aan het begin van de invasie probeerde Rusland doelen in heel Oekraïne in te nemen, waaronder Kiev. Maar na een maand besloot het land zich op de Donbas te richten. Dit gebied in het oosten van Oekraïne bestaat uit de regio's Donetsk en Loehansk, waar pro-Russische separatisten sinds 2014 tegen het Oekraïense leger vechten. Loehansk is inmiddels volledig ingenomen, Donetsk nog niet.

De Russische president Poetin ontkent dat hij met de 'speciale militaire operatie', zoals Rusland de oorlog noemt, de intentie heeft om delen van Oekraïne te bezetten. Het doel is volgens hem om Oekraïne te demilitariseren en 'denazificeren', om zo donder meer een einde te maken aan een 'genocide op de Russischtalige bevolking'.

Bekijk ook: Hereniging met vader: Russen laten Oekraïense Vlad (16) vrij

Als zoon van een belangrijke politicus heeft de Oekraïense Vlad maandenlang vastgezeten in een Russische gevangenis. Vorige week kwam hij vrij en werd hij herenigd met zijn vader.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore