Ga naar de inhoud
'Kan iedereen gebeuren'

Aantal overleden kinderen in hete auto’s loopt weer op in VS, al elf dit jaar

Sinds 1990 zijn in de VS 1000 kinderen omgekomen in hete auto's, dit was een paar jaar geleden. Beeld © EPA

In Florida is gisteren een elf maanden oude baby omgekomen nadat hij was achtergelaten in een snikhete auto. Het aantal kinderen dat dit jaar in de VS op deze manier sterft, stijgt. "Denk niet dat het jouw kind niet kan overkomen", waarschuwt de Amerikaanse organisatie Kids and Car Safety.

Dit jaar zijn tot nu toe zeker elf kinderen omgekomen in hete auto's. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er negen. Dat aantal was lager vanwege lockdowns en andere maatregelen tijdens de coronapandemie. 

Meer dan 1000 kinderen sinds 1990

Hoewel het aantal nu weer stijgt, ligt het nog ver onder de recordjaren van 2018 en 2019, toen tot half juli 31 en 22 kinderen stierven in hete auto's, blijkt uit cijfers op NoHeatStroke.org  van de San Jose State University. 

Sinds 1990 zijn in de VS meer dan 1000 kinderen overleden nadat ze in hete auto's waren achtergelaten. Experts vrezen dat het aantal weer zal oplopen richting 50 kinderen dit jaar.

Bekijk ook: Zo snel wordt het levensgevaarlijk heet in je auto

03:43
Hoe snel het heet kan worden in de auto, kun je zien in deze video waarin verslaggever Laura Veneman het zelf test.

Een woordvoerder van Kids and Car Safety zegt dat veel ouders denken dat dit hun kind niet kan overkomen. "Iedereen veroordeelt het dat kinderen worden achtergelaten in hete auto’s, maar het kan dus iedereen gebeuren", waarschuwt ze.

Dat zegt ook de Nederlandse hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. "Oordeel niet te snel. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat dit iedereen kan overkomen. Ook heel liefdevolle en zorgzame ouders." Hoe dat komt legt hij in dit artikel uit 2019 uit.

Veroordeling

Overigens blijkt uit een analyse van Kids and Car Safety dat het in de VS in de helft van de gevallen tussen 1990 en 2020 tot een veroordeling heeft geleid, meestal voor nalatigheid. 

Directeur Ambert Rollins zegt in USA Today dat een vervolging ook weinig zin heeft. "Dat criminaliseren heeft een tegenovergesteld effect. Als ouders horen dat hier iemand voor wordt aangeklaagd, denken andere ouders: het gaat om criminelen, ik ben geen crimineel."