Ga naar de inhoud
'Balans noodzakelijk'

'Amerikaanse president Biden roept snel noodtoestand om klimaat uit'

Beeld © EPA

De Amerikaanse president Joe Biden zou mogelijk nog deze week de noodtoestand om het klimaat willen uitroepen. Dat geeft hem mogelijkheden tot het nemen van maatregelen zonder toestemming van het Amerikaanse congres. Zo zou Biden de export van ruwe olie kunnen stopzetten en hij zou limieten kunnen stellen aan het boren naar olie en gas.

Verder zou Biden overheidsagentschappen kunnen opdragen het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te stimuleren, meldt The Washington Post.

Klimaatonderhandelingen stukgelopen

Het nieuws komt daags nadat onderhandelingen met de Democratische senator Joe Manchin over investeringen in klimaat stuk liepen. Zonder Manchin hebben de Democraten niet genoeg stemmen in de Senaat om zulke investeringen erdoor te krijgen. Twee Democratische senatoren hadden Biden gisteren opgeroepen de noodtoestand uit te roepen.

Nu
Lees ook:
Nu met 30 graden al tropisch in De Bilt, vanmiddag lokaal 40 graden mogelijk

Het is niet bekend hoe Biden invulling zou geven aan het klimaatbeleid na het uitroepen van de noodtoestand.

Balans

Volgens klimaatactivisten kan hij ver gaan, maar tegelijkertijd moet de president de balans vinden tussen de strijd tegen klimaatverandering en stijgende brandstofprijzen.

Daarnaast worden alle klimaatacties die Biden zonder instemming van het congres neemt waarschijnlijk aangevochten voor de rechter. Als één zo'n rechtszaak het tot het Hooggerechtshof schopt en het hof Bidens acties afkeurt, zou dat invloed kunnen hebben op toekomstig klimaatbeleid.

Bekijk ook: Nederland zucht onder de gevolgen van klimaatverandering

01:51
Meteoroloog Marjon de Hond over de actuele verwachtingen: 'Misschien lokaal 40 graden'.