Ga naar de inhoud
'Kijk, mijn bloemetje!'

Familieleden begraven Liza (4) die omkwam bij Russische raketinslag

De begrafenis van de 4-jarige Liza vond plaats in een kathedraal in Vinnitsia. Beeld © GettyImages

De 4-jarige Liza Dmitrieva, een van de slachtoffers van de Russische raketinval in het Oekraïense Vinnitsia, is onder toeziend oog van tientallen familieleden en bekenden begraven. Haar lichaam lag in een kist met bloemen en teddyberen. Tijdens de ceremonie, die plaatsvond in de kathedraal van de stad, liepen de emoties hoog op.

Liza, een 4-jarig meisje met het syndroom van Down, liep donderdag met haar moeder door het centrum van Vinnitsia, ten zuidwesten van Kiev. Op beelden op het Instagramaccount van haar moeder was te zien hoe het jonge meisje een kinderwagen voortduwde. Niet veel later werd ze een van de slachtoffers van de Russische raketaanval op het centrum van de stad.

Vinnitsia ligt centraal in Oekraïne, op 268 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Kiev. De stad ligt ver verwijderd van de frontlinie in het oosten van het land, en had tot nu toe weinig oorlogsgeweld meegemaakt.

Liza
Lees ook:
Liza (4) gezicht van raketinslag Vinnytsia: Oekraïense met down één van vele doden

Liza werd het jonge gezicht van de inslag die aan twintig slachtoffers het leven kostte. Meer dan tweehonderd anderen raakten gewond, onder wie haar moeder, die op de intensive care in het ziekenhuis ligt.

'Kwaad wint niet'

De begrafenis van Liza werd door tientallen familieleden en omwonenden bezocht, onder wie haar grootmoeder en vader. "Kijk, mijn bloem! Kijk eens hoeveel mensen naar je toe zijn gekomen", zei haar grootmoeder. Vervolgens streelde ze haar kleindochter die in een open kist lag. Liza's vader was stil, terwijl de tranen over zijn gezicht stroomden.

Haar moeder was niet aanwezig, omdat ze in het ziekenhuis ligt. Volgens het Amerikaanse persbureau AP had de familie ook expres niet aan haar verteld dat Liza zou worden begraven, uit angst dat haar situatie zou verslechteren. "Je moeder heeft niet eens gezien hoe mooi je bent vandaag", zei haar grootmoeder daarover.

"We weten dat het kwaad niet kan winnen", zei een priester met trillende stem, waarna hij in tranen uitbarstte. 

Een oude vriend van de familie zei dat Liza's moeder 'veel moeite heeft gestoken in het socialiseren van Liza'. "Ze wilde dat haar kind een vol leven zou hebben."

Vol leven 

Een vol leven heeft haar dochter in ieder geval wel gehad, zo blijkt uit het Instagramaccount van Liza's moeder. De meeste berichten bestaan uit foto's en video's van Liza, vaak in gekleurde jurkjes, knuffelend met haar moeder of op vrolijke selfies samen. Onder haar posts noemt ze haar dochter 'haar engel, liefde en leven'.

Ook op de dag van de bomaanslag plaatste de moeder van Liza berichten op sociale media. Ze plaatste er twee, net voor en net na de raketinslag. Liza was samen met haar moeder onderweg naar een educatiecentrum waar ze spraaktherapie kreeg. Iets voor 11.00 uur liepen beiden in het centrum van de stad toen drie raketten insloegen. Bekijk hier de beelden van moeder en dochter in het centrum van Vinnitsia:

Liza (4) komt om bij bombardement Oekraïne

00:49