Ga naar de inhoud
VK spant de kroon

In deze buurlanden wordt het vandaag nog warmer dan in Nederland

Een gezin zoekt verkoeling bij de fonteinen van Trafalgar Square in Londen. Beeld © EPA

Terwijl Nederland zich opmaakt voor mogelijk de warmste dag van 2022, worden ook in de landen om ons heen recordtemperaturen verwacht. Opvallend genoeg spant het Verenigd Koninkrijk de kroon in Europa, waarbij het kwik lokaal kan stijgen naar 41 graden.

Terwijl het in traditioneel warmere landen als Spanje en Portugal op de meeste plekken momenteel wat minder heet is dan de afgelopen tijd, hadden de Britten gisteren juist te maken met hun heetste dag van het jaar.

Drinken, schaduw, helpen

In de oostelijke regio Suffolk werd 's middags 38,1 graden gemeten. Ook op veel andere plekken werd het warmer dan 37 graden. "En vandaag wordt het op veel plekken nog heter", zegt correspondent Anne Saenen vanuit Londen. "In grote steden zoals Londen, Manchester en Birmingham is vanwege de uitzonderlijke hitte code rood afgegeven."

Die nieuwe weercode betekent dat ook fitte en gezonde mensen worden gewaarschuwd om voldoende te drinken, de schaduw te zoeken tijdens de heetste uren van dag en vooral om oudere, kwetsbare familieleden en vrienden te helpen beschermen tegen het warme weer. Ook mogen kinderen in hun gymkleding naar school, in plaats van de bekende schooluniformen.

'Twijfelachtige eer'

Engeland kan vandaag een hitterecord verbreken. De warmste temperatuur ooit gemeten in het land was drie jaar geleden in Cambridge. Het werd toen 38,7 graden. De verwachting is dat vandaag de 40 graden wordt aangetikt. In Wales ging het nationale record er trouwens gisteren al aan: het werd lokaal 37,1 graden, een stuk warmer dan het oude record van 35,2 graden dat in 1990 op dezelfde plaats werd gemeten.

"Groot-Brittannië heeft de twijfelachtige eer om momenteel de warmste plek van Europa te zijn", zegt meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar. "Maar ook in het noordwesten van Frankrijk wordt het vandaag warmer dan 40 graden. De hittekoepel die we eerder zuidelijker zagen, is die kant opgetrokken en komt daar vandaag aan. Terwijl het rond de Middellandse Zee intussen wat 'koeler' is met 30 tot 35 graden."

Het komt volgens Van den Berg wel eens vaker voor dat het in noordwest-Europa warmer is dan in het zuiden. "Maar niet met de temperaturen die je nu ziet. In Engeland is nog nooit 40 graden gemeten." Ook opvallend: in Schotland wordt rond het middaguur 31 graden verwacht, een zeldzaamheid voor het land dat door een gematigd zeeklimaat bekendstaat om milde temperaturen en regenval.

Vakantieganger
Lees ook:
Vakantieganger moet rekening houden met tropisch weer: 'Eerder heet dan normaal'

Koele straten ingericht

Ondertussen maken ze zich in Duitsland ook op voor temperaturen van dik boven de 35 graden. Vooral in het zuidwesten is het vandaag en morgen bovengemiddeld warm, zegt correspondent Jeroen Akkermans vanuit zijn standplaats Berlijn. "Er is hier geen nationaal hitteplan en dat wordt de regering ook wel verweten. Maar die vindt dat je dat beter lokaal kan regelen."

En dat gebeurt ook. Vanwege de Gluthitze (gloeiende hitte) worden in gemeenten zoals Neurenberg risicogroepen gewaarschuwd voor de hittegolf die er gisteren begon en mogelijk een week kan gaan duren. Akkermans: "Er zijn daar naar Weens voorbeeld zogenoemde koele straten ingericht, met extra drinkpunten, watersproeiers en zonnezeilen voor meer schaduw."

Bekijk ook: Bosbranden Frankrijk trekken naar woonwijken

01:44
Duizenden Fransen hebben vanwege bosbranden halsoverkop hun spullen moeten pakken.

Aanhoudende droogte

Verder naar het zuiden zijn de zorgen om de aanhoudende droogte in Italië verre van verdwenen. De temperatuur gaat daar naar verwachting later in juli pas echt de lucht in, al is het er al lange tijd warm, zegt correspondent Anouk Boone vanuit Rome. "De droogte verergert alleen maar. Sommige media spreken inmiddels van de grootste droogtecrisis in de Italiaanse geschiedenis."

Dat komt omdat de schade aan vooral de landbouw en veeteelt erg groot is en de voedselvoorziening bedreigt. Doordat de noodtoestand is uitgeroepen, is water op rantsoen gegaan en mogen de zwaarst getroffen noordelijke regio's 36,5 miljoen euro aan noodsteun verdelen onder vooral boeren.

Water
Lees ook:
Water op rantsoen, Italië kampt met ongekende droogte: 'Het is een ramp'

Boone: "Maar het kan nog wel even duren voordat dat geld bij de boeren is beland vanwege alle bureaucratie. Veel boeren vrezen daarom dat ze binnenkort moeten aankloppen bij hun bank en sommige bedrijven lopen het gevaar om failliet te gaan."

Veel Italiaanse regio's hopen daarom dat er buitengewone fondsen kunnen worden aangeboord om de watercrisis aan te pakken. Ook is de verwachting dat het monitoren van gevarenzones in de bergen meer geld gaat kosten. Zondag verscheen een nieuwe scheur in de Marmolada-gletsjer waar begin deze maand het lawinedrama plaatsvond en zeker elf mensen om het leven kwamen.