Ga naar de inhoud
Dinsdag heet in Nederland

Hittegolf in Spanje en Portugal maakt honderden slachtoffers

Spanje en Portugal gaan gebukt onder een hittegolf. Beeld © EPA

De extreme hitte in het zuiden van Europa houdt aan en dat heeft ernstige gevolgen. Behalve de bosbranden waarmee landen als Frankrijk, Spanje en Portugal te kampen hebben, vallen ook veel doden als gevolg van de hitte.

Het dodental door de hittegolf in Spanje is opgelopen tot zeker 360, meldt het Spaanse onderzoeksinstituut Carlos III zaterdag. Volgens de eerste berekeningen gisteren ging het nog om ruim 80 doden in drie dagen tijd. 

Bosbranden
Lees ook:
Bosbranden breiden zich uit, Portugese bluspiloot komt om

De tweede hittegolf van dit jaar in Spanje houdt al bijna een week aan. De afgelopen dagen werden temperaturen tot bijna 46 graden gemeten. Onder de doden zijn vooral ouderen die door aandoeningen al verzwakt waren en voor wie de hoge temperaturen te veel waren. Tijdens de eerste hittegolf in juni bezweken ruim 700 mensen. Die reeks extreem hete dagen kwam ongebruikelijk vroeg.

Schoonmaker met hitteberoerte

De Spaanse krant El País kwam naar buiten met het schrijnende verhaal van een 60-jarige medewerker van de gemeente Madrid, die tijdens schoonmaakwerkzaamheden een hitteberoerte kreeg en kwam te overlijden. De boosheid is groot, omdat het ontbreekt aan een hitteprotocol bij dit soort werk.

Ook in Portugal worden extreme temperaturen gehaald: de afgelopen dagen werd het in een groot deel van Portugal 40 graden. Volgens officiële cijfers zijn er tussen 7 en 13 juli in het land bovendien zeker 238 doden gevallen als gevolg van de hittegolf. 

On-Nederlands
Lees ook:
On-Nederlands heet: dinsdag boven de 35 graden, lokaal zelfs 39

Ook Nederland krijgt te maken met extreem hoge temperaturen, hoewel die maar kort aanhouden. Volgens Buienradar is het op maandag en dinsdag stralend zonnig en tropisch heet. Maandag wordt het zo'n 29 graden in het noorden, 32 graden in het midden en 35 graden in het zuiden. 

39 graden

Dinsdag wordt de heetste dag met een maximumtemperatuur tussen 33 graden in het noorden tot 39 graden in het zuiden van het land. Bij ideale omstandigheden kan in het zuiden mogelijk lokaal zelfs 40 graden gemeten worden.

De landelijk hoogste temperatuur ooit gemeten staat op naam van Gilze Rijen. Op 25 juli 2019 liep het kwik daar uiteindelijk op tot 40,7 graden.

Bekijk ook: Extreem heet in China, coronatesters vallen letterlijk om

02:05
De pakken van de coronatesters zijn niet gemaakt op extreme temperaturen.