Ga naar de inhoud
Branden Zuid-Europa

Bosbranden breiden zich uit, Portugese bluspiloot komt om

Beeld © EPA

In het zuiden van Europa blijven de bosbranden om zich heen grijpen. Vooral Portugal is hard getroffen, en daar kwam nog een klap bovenop: de piloot van een blusvliegtuig overleed na een crash.

Dat gebeurde in het noorden van Portugal, in de gemeente Torre de Moncorvo. Zijn vliegtuig stortte neer tijdens bluswerkzaamheden.

De premier heeft de familie van de piloot gecondoleerd. Hij is geschokt door het nieuws:

De piloot is dit jaar het eerste dodelijke slachtoffer van de branden in Portugal. In het land zijn 160 mensen gewond geraakt. Eerder zou in Griekenland ook al een piloot om het leven zijn gekomen.

Bosbranden
Lees ook:
Bosbranden en hitte teisteren grote delen Zuid-Europa

In Portugal woedden meerdere grote branden. Duizenden brandweerlieden zijn bezig met het bestrijden ervan. In Portugal is al meer dan 30.000 hectare afgebrand.

Het probleem zal nog wel even aanhouden: het is extreem warm. In het noorden van het land werd een recordtemperatuur van 47 graden geregistreerd. 

Frankrijk, Spanje en Portugal

Ook in andere Zuid-Europese landen zijn branden. Op dit kaartje zijn de branden in de afgelopen 24 uur te zien:

De bosbranden in het zuidwesten van Frankrijk worden steeds groter. In het departement Gironde staat 10.000 hectare bos in brand, een dag eerder was dat nog ongeveer 7300.

Duizend brandwachten werken aan het bestrijden van het vuur. Er zijn tien blusvliegtuigen ingezet. In de regio Bordeaux woedden twee grote branden. Volgens de lokale autoriteiten zijn in de afgelopen week meer dan 12.200 mensen geëvacueerd, onder wie veel toeristen. 

De Nederlandse Nathalie woont en werkt in de buurt. Haar huis is veilig, maar ze is afgelopen dagen in het gebied geweest waar de branden zijn. "Dat was wel indrukwekkend en echt naar", vertelt ze. "Ik hoop dat ze het snel onder controle krijgen."

Zorgen over Nederland

Ook in Nederland is de kans reëel dat er grote bosbranden ontstaan, zei onderzoeker Hans Hazebroek gisteren tegen RTL Nieuws. Zeker met de verwachte hitte van volgende week.

"In Nederland groeien we langzaam toe naar het klimaat dat heerst in Zuid-Frankrijk. Onze zomers worden langer en droger."

Bekijk ook: Steeds meer bosbranden in Nederland, Brian zoekt oplossing in Spanje

02:21
Meteoroloog Brian Verhoeven leert in Spanje hoe we in Nederland zo goed mogelijk natuurbranden tegen kunnen gaan.