Ga naar de inhoud
Jamal Khashoggi

Biden spreekt Saoedische kroonprins aan op moord journalist

Demonstranten vragen aandacht voor de moord op Khashoggi tijdens een voetbalwedstrijd van Newcastle United. Beeld © AP

De Amerikaanse president Biden heeft bij een bezoek aan Saoedi-Arabië kroonprins Mohammed bin Salman aangesproken op de moord van journalist Jamal Khashoggi. De kritische journalist werd in 2018 vermoord en in stukken gezaagd in de Saoedische ambassade in Istanbul.

"Ik heb Bin Salman gezegd dat ik denk dat hij persoonlijk verantwoordelijk is voor de moord", zei Biden in een persconferentie na de ontmoeting. De Saoedische kroonprins reageerde volgens Biden ontkennend. Hij zei dat hij niet 'persoonlijk verantwoordelijk' was en dat hij de verantwoordelijken voor de moord al heeft gestraft.

Woede
Lees ook:
Woede om 'bizarre' ontmoeting Máxima en Saoedische kroonprins

Wel heeft hij eerder al erkend verantwoordelijk te zijn, omdat de moord gebeurde onder zijn bewind. Mohammed bin Salman is in naam 'slechts' kroonprins, maar is al jaren de feitelijke alleenheerser in het land.  

Tot in detail voorbereid

Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden vorig jaar al dat het niet anders kan dan dat de kroonprins de directe opdracht voor die moord had gegeven. De moord op de journalist was tot in detail voorbereid. Khashoggi was gezegd op 2 oktober naar het Saoedische consulaat in zijn woonplaats Istanbul te komen, dan zouden de papieren klaarliggen die hij nodig had voor zijn echtscheiding.

Trump
Lees ook:
Trump wil niet luisteren naar 'wrede' Khashoggi-tape

Enkele dagen daarvoor was een een 15-koppig moordeskader van de Saoedische overheid ingevlogen, die het personeel van de ambassade naar huis hadden gestuurd. Wat er precies binnen is gebeurd is niet duidelijk, maar vast staat dat Khashoggi er bij zijn afspraak werd gemarteld en vermoord.

In stukken gezaagd

Waarschijnlijk werd zijn lichaam vervolgens in stukken gezaagd en het pand uit gesmokkeld. Tegelijkertijd verkleedde een van de Saoedi's zich in de kleren van Khashoggi en verliet het pand, om zodat het op beelden van bewakingscamera's in de buurt zou lijken dat hij gewoon het pand had verlaten: 

Zo probeerde deze dubbelganger de moord op Khashoggi te verdoezelen

01:17
Zo probeerde deze dubbelganger de moord op Khashoggi te verdoezelen.

Het is voor het eerst dat een Amerikaanse president Bin Salman ondubbelzinnig aanspreekt voor de moord. Bidens voorganger Donald Trump koos er destijds voor om zich niet over de schuldvraag te willen buigen, vanwege de grote handelsbelangen tussen de VS en Saoedi-Arabië.   

Bekijk ook: Waarom een wanhopige Biden afreist naar Saoedi-Arabië

03:32
De hoge olieprijs dwingt Biden tot een trip naar de Saoedi's.