Ga naar de inhoud
Brandhaarden Europa

Ruim tienduizend mensen geëvacueerd om bosbranden Bordeaux

Bosbrand Frankrijk breidt zich uit: 'Ziet er voor de komende dagen niet best uit'

00:44

De bosbranden in de buurt van Bordeaux zijn vooralsnog niet te blussen en meer dan tienduizend mensen zijn geëvacueerd. Inmiddels is in totaal een oppervlakte van duizenden voetbalvelden in vlammen opgegaan.

Sinds afgelopen dinsdag woeden er twee branden in de buurt van Bordeaux. 

Woningen verwoest

De grote bosbrand bij de kust ten zuidwesten van Bordeaux heeft meerdere gebouwen in het plaatje Cazaux verwoest. Zeven woningen en twee restaurants zouden in vlammen op zijn gegaan, melden plaatselijke media. Gisteren zijn zo'n 4000 mensen uit de plaats geëvacueerd. 

Volgens de autoriteiten is de brandweer erin geslaagd zeker honderd woningen en andere panden in Cazaux te behoeden voor de brand.

Robert
Lees ook:
Robert werd midden in de nacht met gezin geëvacueerd om bosbranden Bordeaux

Het is de eerste grote schade in het departement Gironde sinds het uitbreken van de bosbranden. Eerder werden woningen niet bedreigd en brandde voornamelijk dennenbos af.

Inmiddels is in totaal meer dan 7300 hectare bos in vlammen opgegaan, een oppervlakte van ruim 10.000 voetbalvelden. Ruim 11.000 mensen moesten geëvacueerd worden, onder wie de 4000 mensen uit Cazaux en zo'n 6000 kampeerders uit de regio. 

'We houden stand'

De andere bosbrand is bij Landiras ten zuiden van Bordeaux, waar 4200 hectare bos is afgebrand. De brandweer heeft laten weten dat er afgelopen nacht nog bijna vijfhonderd mensen uit hun woningen moesten vertrekken wegens het brandgevaar.

Lange
Lees ook:
Lange periode van extreem hoge temperaturen door hittekoepel

Een woordvoerder van de brandweer liet vanmorgen weten 'stand te houden'. Maar de brandweer is nog niet in staat het vuur onder controle te krijgen en vreest dat door de wind dit ook niet in het weekend zal lukken.

Weeralarmen

Ook andere plekken in Zuid-Europa worden geteisterd door bosbranden. In Portugal en Spanje zijn weeralarmen uitgegeven. De autoriteiten in Spanje melden dat in het land op dit moment 17 bosbranden woeden. 

In Portugal zijn ruim duizend brandweermensen op de been om 13 bosbranden te bestrijden. De gezondheidsautoriteit van het land meldt dat er tussen 7 en 13 juli 238 mensen zijn overleden door de hitte. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update