Beademing stopzetten

Britse rechter: leven van 12-jarige Archie mag beëindigd worden

15 juli 2022 13:30 Aangepast: 15 juli 2022 13:39
Archie wordt in het ziekenhuis kunstmatig beademd. Beeld © Alamy Limited

Het leven van de 12-jarige Archie Battersbee mag worden beëindigd door de artsen van het ziekenhuis waar hij wordt behandeld. Dat heeft een Britse rechter besloten. De jongen ligt sinds april in coma en wordt kunstmatig beademd.

De ouders van de jongen kregen ook in hoger beroep te horen dat de artsen de behandeling van hun zoon mogen stoppen. Een lagere rechter was eerder al tot deze conclusie gekomen. Maar Archies ouders namen daar geen genoegen mee.

Hersendood

Volgens de artsen is Archie hersendood en is het stopzetten van de beademing het beste voor de jongen. Zijn vooruitzichten op herstel zouden 'nihil' zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Steun voor moeder van Britse jongen in coma: 'Bidden om een wonder'

Moeder: hart klopt nog

In hoger beroep ging de rechter hierin mee: "Het verlengen van zijn behandeling is zinloos. Die dient alleen om het moment van zijn dood uit te stellen, zonder dat er uitzicht is dat zijn leven kan worden verlengd."

Archies ouders willen dat de artsen hem blijven behandelen zolang zijn hart nog klopt. Zij worden hierin gesteund door kerken en andere christelijke organisaties.  

Archie werd op 7 april door zijn moeder bewusteloos in huis gevonden met een band om zijn hoofd. Sindsdien is hij niet meer bij bewustzijn geweest. Zijn moeder vermoedt dat hij mee had gedaan aan een online challenge waarbij mensen proberen korte tijd het bewustzijn te verliezen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore