Vorig jaar hebben ongeveer 25 miljoen kinderen wereldwijd routinematige vaccinaties tegen levensbedreigende ziekten gemist. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Het gaat om vaccinaties tegen onder meer difterie, tetanus, mazelen en kinkhoest. Vergeleken met 2020 hebben vorig jaar twee miljoen meer kinderen vaccinaties gemist. Een jaar eerder was er al een daling van zes miljoen kinderen te zien, maar gehoopt werd dat dit jaar, na de lockdowns van 2020, herstel te zien zou zijn. Daar is dus geen sprake van.
Grootste terugval in generatie
Unicef spreekt van de 'grootste aanhoudende terugval in vaccinatie bij kinderen in een generatie'. De dekkingsgraad is nu ongeveer zoals die aan het begin van de jaren 2000 was, zegt de organisatie.

De focus op coronavaccinatiecampagnes in 2021 heeft volgens Unicef niet geholpen. Ook de economische vertraging en de druk op de gezondheidszorg als gevolg van de pandemie worden als oorzaken gezien. Daardoor kon de toch al aflopende dekkingsgraad in 2021 nog verder verslechteren.
Mazelen in Afrika
De vaccinatiegraad daalde in elke regio, blijkt uit de nieuwe cijfers. Voor veel ziektes moet meer dan 90 procent van de kinderen worden gevaccineerd om uitbraken te voorkomen. Er zijn de afgelopen maanden al toenames gemeld in besmettingen met door vaccinatie te voorkomen ziekten, waaronder een toename van 400 procent van het aantal gevallen van mazelen in Afrika in 2022.
De cijfers zijn berekend met behulp van gegevens van nationale zorgstelsels in 177 landen.


Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.