Ga naar de inhoud
Oorlog in Oekraïne

Dodental raketaanval Vinnitsia naar 23, tientallen vermisten

Een brandweerman moet bijkomen op de door een raketaanval getroffen plek. Beeld © ANP

Het dodental van de Russische aanval met raketten in de Oekraïense stad Vinnitsia is opgelopen naar 23. Onder de slachtoffers zijn drie kinderen. Ook zijn er door de lokale autoriteiten inmiddels honderd gewonden geteld, en worden er nog tientallen mensen vermist.

Volgens de Oekraïne sloegen gisteren drie kruisraketten in in een kantoorgebouw in de stad. Vinnitsia ligt centraal in Oekraïne, op 268 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Kiev. De stad ligt ver verwijderd van de frontlinie in het oosten van het land, en had tot nu toe weinig oorlogsgeweld meegemaakt.

Meisje onder slachtoffers 

Een Oekraïens meisje genaamd Liza, volgens de Oekraïners een van de drie kinderen die om het leven kwam, werd op social media het gezicht van de aanval. Haar moeder plaatste even voor het fatale moment een filmpje van haar dochter op Instagram, een uur later was het meisje overleden, zo is te zien op een gecensureerde foto van na de raketaanval.

De moeder van het meisje overleefde de aanval, maar zou wel een been verloren zijn. 

Een woedende Oekrainse president Zelenski sprak gisteren van een nieuwe Russische terreurdaad. "Dit zijn geen mensen maar smeerlappen", oordeelde hij over de aanval. Zelenski deed zijn uitspraak via videoverbinding op een topconferentie in Den Haag over oorlogsmisdaden in Oekraïne. 

Tribunaal 

Daar spraken 45 landen met elkaar af dat er meer geld, samenwerking en onderzoek moet komen om de Russen te bestraffen. Oekraïne wil dat er een speciaal tribunaal komt. "Het zal niet makkelijk zijn, maar wij gaan dat ondersteunen", sprak minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) bij de conferentie.  

Zelenski zegt dat Russische troepen en bommen elke dag Oekraïense burgers en kinderen doden. De Russische autoriteiten ontkennen steevast bewust burgerdoelen te beschieten.

Tientallen
Lees ook:
Tientallen doden en gewonden bij Russische raketaanval Oekraïne
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore