Ga naar de inhoud
Bedekt met bloemen

Voor het eerst vagina op cover Playboy: 'Epicentrum van vrouwelijkheid'

De cover van de Duitse Playboy. Beeld © Playboy/Marisa Papen

Voor het eerst in de geschiedenis van Playboy is een vagina te zien op de cover van het blad. De Duitse editie van het tijdschrift bestaat 50 jaar en bracht daarom 50 verschillende covers uit. Op nummer 32 is een vulva bedekt met bloemen te zien.

Het beeld is een kunstwerk op zich: piepkleine witte en roze bloemen bedekken de grote en kleine schaamlippen en de clitoris. Tussen de bloemetjes is af en toe wat gras te zien. In het midden kun je een beetje de vagina inkijken.

Eigenares van de gebloemde vulva is de Belgische Marisa Papen (30). Ze woont op Hawaï en is bekend van onder meer haar naaktfoto's op bijzondere plekken. Ze maakte het kunstwerk samen met haar man Michael Chichi en noemde het Flower of life ('bloem van leven').

"Playboy is de laatste twintig jaar niet met evenveel smaak en elegantie met het vrouwelijk lichaam omgegaan", vertelt Papen aan RTL Nieuws. "Ik wilde naar het epicentrum van de vrouwelijkheid gaan en de vagina in de spotlight zetten."

Taboes

Het model strijdt al langer tegen lichaamstaboes. Dát de vagina een spotlight verdient, was voor haar kristalhelder. "De vagina is nog steeds een taboe. Maar als de vagina er niet was, zou niemand van ons er zijn." Bij het maken van het werk liep Papen al snel tegen die taboes aan.

"Eerst wilden we naakt, maar dat mocht niet. In Duitsland zijn er wetten dat je geen naakt mag laten zien in de winkel. Ook de advocaten van Playboy vermoedden dat we daar een probleem mee zouden krijgen."

Het moest dus anders. Er moest om de 'censuur' heen worden gewerkt. Tijdens een strandwandeling kwam het kunstkoppel op het idee: "Wat als we mijn bloem bedekken met andere bloemetjes?"

3D-animator

En zo geschiedde. "We hebben op Hawaï veel bloemen rond ons huis. Die hebben we verzameld. Maar het was heel moeilijk om bloemen te vinden die klein genoeg waren. Want met tien of twintig bloemen zou mijn hele vagina al bekleed zijn, en we wilden een boeket."

Uiteindelijk kozen Papen en haar man ervoor om 3D-animator Nejc Polovsak de bloemen met de computer op de vagina te laten plaatsen.

Beweeg de witte balk heen en weer om de vagina met en zonder bloemen te zien:

Het plan lukte. Playboy ging akkoord en de gedecoreerde vagina van Papen is in alle Duitse verkooppunten te zien. Ruim 30.000 digitale bloemetjes sieren haar geslachtsdeel.

Het model is blij, maar er valt volgens haar nog steeds een wereld te winnen. Instagram verwijderde het kunstwerk slechts een paar uur nadat Papen het op haar account plaatste. En ook Playboy plaatste een geblurde versie van de vulva op sociale media.

"Ik vind het grappig, maar ook jammer", zegt de Belgische. "Heel vaak censureren vrouwen die een naaktfoto op Instagram plaatsen hun tepels met bloemen. Nu hebben wij hier een vagina met 30.000 bloemen gecensureerd en nog is het niet genoeg."

Ook zijn niet alle reacties even positief. Sommige mensen vinden het aanstootgevend. "Ik heb zelf zo'n natuurlijke relatie met mijn lichaam dat ik het moeilijk vind om te zien dat mensen dit aanstootgevend zouden vinden. En dat ze niet de schoonheid of poëzie ervan zien."

Dochter
Lees ook:
Dochter David Hasselhoff eerste plussizemodel voor Playboy

"We zien de vagina te vaak in de context van pornografie, en dat vind ik jammer." Juist daarom koos Papen Playboy voor dit werk: "Als je iets wilt veranderen, moet je dat van binnenuit doen, dus juist in een mannenmagazine."

De vulvacover is niet het enige bijzondere werk onder de 50 speciale covers. Zo is er ook een cover met een queer persoon, gemaakt door de Oekraïense fotograaf Denys Karlinksy.