Ga naar de inhoud
Maandenlange protesten

President Sri Lanka nu officieel vertrokken, maar onrust houdt aan

Demonstranten op het bed van de president. Beeld © AFP

Demonstranten bestormden zijn paleis, sliepen in zijn bed en zwommen in zijn zwembad. Het ontslag was onvermijdelijk en zat er al aan te komen, maar nu is het officieel. Gotabaya Rajapaksa is niet langer de president van Sri Lanka. De hoop is dat de rust nu herstelt in het Aziatische land, dat gebukt gaat onder enorme economische problemen.

Voorlopig is het nog niet zover. Sri Lanka verkeert nog altijd in chaos en protesten tegen de regering houden aan. Daarbij komt veel geweld los. 

Volgens bronnen bij ziekenhuizen werden gisteravond (lokale tijd) ten minste 45 mensen opgenomen na een confrontatie tussen betogers en de oproerpolitie bij het parlementsgebouw. Een 26-jarige betoger is volgens lokale media omgekomen nadat hij door de inzet van traangas ademhalingsmoeilijkheden had gekregen.

Gebouwen overheid bestormd

Demonstranten bestormden de afgelopen weken meerdere overheidsgebouwen, waaronder het presidentiële paleis. RTL Nieuws videobelde met Vinoth, die zich in het paleis bevond:

Rondleiding door paleis Sri Lanka: 'Onze president leefde op de maan'

02:36
Het is een ongekende luxe die de inwoners van Sri Lanka zelf nog nooit hebben gezien: het presidentiële paleis dat door betogers is ingenomen. Voor RTL Nieuws nam Vinoth er samen met tienduizenden landgenoten een kijkje.

Ondanks het vertrek van de president blijven betogers aandringen op nieuwe leiders. Premier Ranil Wickremesinghe, die tot waarnemend president werd benoemd en de noodtoestand uitriep, heeft gezegd met hulp van politie en strijdkrachten de situatie onder controle te brengen.

Op 20 juli zal het parlement een nieuwe president kiezen. Wickremesinghe zou daarbij de eerste keuze zijn.

Ongekende
Lees ook:
Ongekende crisis Sri Lanka: 'Geen eten, geen inkomsten, zo gaan we dood'