Ga naar de inhoud
'Terreur tegen burgers'

Tientallen doden en gewonden bij Russische raketaanval Oekraïne

Het getroffen gebouw in Vinnitsia. Beeld © ANP / STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE

Bij een Russische aanval met raketten zijn in de Oekraïense stad Vinnitsia minstens 20 doden en zeker 90 gewonden gevallen. Dat zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hij sprak van een 'terreurdaad tegen burgers, op plaatsen die geen militaire betekenis hebben'. Onder de doden zou minstens een kind zijn.

Volgens Oekraïense autoriteiten sloegen drie raketten in in een kantoorgebouw in de stad. Vinnitsia ligt centraal in Oekraïne, op 268 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Kiev.

De gouverneur van de regio, Serhiy Borzov, zei dat de Oekraïense luchtverdediging nog eens vier raketten uit de lucht heeft geschoten.

De stad had tot nu toe weinig oorlogsgeweld meegemaakt. President Zelenski zegt dat er geen militaire doelen in de buurt van de bestookte gebouwen zijn.

'Schending oorlogsrecht'

Volgens RTL-correspondent Olaf Koens past de aanval in de strategie van Rusland. "Rusland blijft ervoor kiezen om doelen te bestoken die niets met de oorlog te maken hebben. Het is een duidelijke schending van het oorlogsrecht. Ze zijn gewoon lukraak allerlei steden aan het beschieten. Deze stad ligt heel ver van de frontlinie."

Daarom mag je volgens Koens wel van terreur spreken, zoals de Oekraïense president doet. "Als je systematisch burgerdoelen bestookt, dan is die benaming zeker terecht."

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne verplaatst focus naar het zuiden, groot tegenoffensief op komst

Terreur zaaien is volgens de correspondent ook precies de bedoeling: "Ze willen de bevolking angst aanjagen en het gevoel geven: je bent nergens veilig. Die tactiek begint, vrees ik, te werken. Het gaat toch onder je huid zitten als je zo ver van de frontlinie bent, maar toch elk moment bestookt kunt worden. Een bijkomend effect is dat Oekraïners die naar het buitenland gevlucht zijn, niet terug durven keren."

Weinig terreinwinst, veel destructie

Volgens Koens zal het niet de laatste keer zijn dat we de oorlog van zijn lelijkste kant te zien krijgen. "Ik ben bang dat dit de status quo zal worden. Een lange oorlog, met weinig terreinwinst en veel destructie."

Zelenski zegt dat Russische troepen en bommen elke dag Oekraïense burgers en kinderen doden. De Russische autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de gebeurtenissen in Vinnitsia, maar ontkennen steevast bewust burgerdoelen te beschieten.

Ondanks de soms uitzichtloze situatie, probeert het bestookte land de blik op de toekomst te houden, zoals ook uit deze video duidelijk wordt:

Oekraïne ligt in puin, Nederlander helpt nu al met wederopbouw

02:42
Terwijl de oorlog in Oekraïne in het zuiden en oosten nog in volle hevigheid bezig is, wordt er in andere delen van het land al nagedacht over de wederopbouw.