Ga naar de inhoud
Gewonden bij rellen

Protesten in chaotisch Sri Lanka houden aan: avondklok ingesteld

Protesten bij de ambtswoning van de president in Colombo, de grootste stad van Sri Lanka Beeld © ANP

Sri Lanka verkeert in chaos en protesten tegen de regering houden aan. Tal van overheidsgebouwen zijn door betogers bestormd. Daarom is door de autoriteiten tot morgenochtend 05.00 uur een uitgaansverbod uitgevaardigd. 

Vanwege alle protesten vluchtte president Gotabaya Rajapaksa gisteren het land uit, maar hij is nog niet formeel afgetreden. Betogers zegden vandaag toe de panden die ze hebben bezet weer te verlaten.

'Strijd wordt voortgezet'

In een verklaring staat dat ze 'de strijd voortzetten, maar onmiddellijk en vreedzaam uit het presidentiële paleis, het secretariaat van de president en het kantoor van de premier vertrekken'. Premier Ranil Wickremensinghe, die optreedt als waarnemend president, had de ontruiming van de overheidspanden geëist. Zijn woning is ook belaagd door demonstranten.

Rajapaksa werd in het weekend door betogers uit zijn paleis verjaagd. Hij beloofde vervolgens herhaaldelijk woensdag af te treden. De president vertrok met een militair vliegtuig naar de Malediven en van daaruit zou hij naar Singapore willen reizen.

Bekijk ook - Rondleiding door paleis Sri Lanka: 'Onze president leefde op de maan'

02:36
Het is een ongekende luxe die de inwoners van Sri Lanka zelf nog nooit hebben gezien: het presidentiële paleis dat door betogers is ingenomen. Voor RTL Nieuws nam Vinoth er samen met tienduizenden landgenoten een kijkje.

Veel gewonden

Gisteren vonden veel protesten plaats in het door een economische crisis geteisterde land. En daarbij kwam veel geweld los. Volgens bronnen bij ziekenhuizen werden gisteravond (lokale tijd) ten minste 45 mensen opgenomen na een confrontatie tussen betogers en de oproerpolitie bij het parlementsgebouw. Een 26-jarige betoger is volgens lokale media omgekomen nadat hij door de inzet van traangas ademhalingsmoeilijkheden kreeg.

Het parlement van Sri Lanka wijst naar verwachting volgende week een nieuwe president aan. Wickremesinghe zou daarbij de eerste keuze zijn.

Ongekende
Lees meer
Ongekende crisis Sri Lanka: 'Geen eten, geen inkomsten, zo gaan we dood'

Economische ineenstorting

Sri Lanka is economisch ingestort. Het tien jaar terug erg welvarende land, met sterke economische groei en afname van de armoede, heeft zich in de loop der jaren steeds dieper in de schulden gestoken en was in 2016 al bijna bankroet. Het land werd economisch zwaar getroffen door het wegblijven van toeristen tijdens de wereldwijde coronamaatregelen en bezwijkt nu onder de schuldenlast.

De staat heeft meer dan 50 miljard euro schuld en kan geen rente meer ophoesten. Daardoor is er vrijwel geen geld meer voor de import van essentiële basisbehoeften zoals bijvoorbeeld brandstof, medicijnen, melk en toiletpapier.

Volgens het ministerie van Financiën is er nog 25 miljoen euro aan buitenlandse deviezen beschikbaar, maar het land zou 6 miljard nodig hebben om het een half jaar vol te houden.

Bekijk ook - In het zwembad en het bed van de president: betogers bestormen paleis in Sri Lanka

01:23
Duizenden betogers hebben het presidentieel paleis in Sri Lanka bestormd. Op beelden is te zien hoe de betogers door het paleis lopen en in het zwembad van de president liggen.