Ga naar de inhoud
Vondst in Edinburgh

Achter dikke lagen lijm en karton komt onbekend zelfportret Van Gogh tevoorschijn

Beeld © National Galleries of Scotland

Onderzoekers van het museum National Galleries of Scotland hebben op de achterkant van een doek van Vincent van Gogh een onbekend zelfportret van de schilder gevonden.

Het zelfportret kwam naar voren bij het doorlichten van het doek Hoofd van een boerin met witte muts. Dat schilderij, al sinds de jaren 60 in het bezit van het museum in Edinburgh, wordt de komende tijd geëxposeerd.

Lagen lijm en karton

Voordat dat gebeurt, is het onderworpen aan een röntgenonderzoek. Daardoor werd onder lagen lijm en karton het zelfportret van de schilder zichtbaar op de achterkant van het veel oudere vrouwenportret.

De conservator van het museum zegt een 'schok' te hebben gevoeld toen zij de schilder haar 'zo zag aanstaren'. "Dit is een belangrijke ontdekking omdat het nog meer toevoegt aan wat we al over Van Goghs leven weten, zegt ze tegen BBC News.

Straatarm

Van Gogh was straatarm - hij werd pas na zijn leven wereldberoemd - en om geld te besparen beschilderde hij vaak beide kanten van een doek. Daar is dit een goed voorbeeld van. In de video hieronder is te zien hoe dat eruit ziet. 

Museum in extase na ontdekking nieuw zelfportret Van Gogh

00:53
Het museum dat de ontdekking deed is in extase. “Toen we het voor het eerst zagen, waren we enorm opgewonden.”

In het portret heeft de schilder een hoed met rand op en draagt hij een halsdoek die losjes omgebonden zit. De rechterkant van zijn gezicht is in schaduwen gehuld, zijn linkeroor is goed te zien. Van Gogh, die leed aan depressies, sneed in 1888 tijdens een zenuwinzinking zijn linkeroor af.

Echte Van Gogh

Het Van Gogh Museum in Amsterdam twijfelt niet aan de echtheid van het werk, meldt NRC.

Het röntgenonderzoek vond plaats ter voorbereiding op de tentoonstelling A Taste for Impressionism, die over twee weken opent. Daarin zal nu niet alleen het portret van de boerin te zien zijn, maar ook de röntgenfoto van het zelfportret. Experts gaan na de expositie aan het werk om het zelfportret te restaureren.

Naar
Lees meer
Naar Van Gogh kijken goed voor mentale gezondheid: 'Je wordt er mindful van'