Ga naar de inhoud
Veel mensen geëvacueerd

Bosbranden en hitte teisteren grote delen Zuid-Europa

Een bosbrand in het zuidwesten van Frankrijk. Beeld © ANP

Bosbranden blijven grote delen van Zuid-Europa teisteren. Het vuur wordt aangewakkerd door een hittegolf en langdurige droogte. In Portugal en Spanje zijn weeralarmen uitgegeven. De temperaturen liepen er gisteren op tot boven de 45 graden. Ook de komende dagen blijft het heet.

In Portugal woedden gisteravond 27 bosbranden, zei het hoofd van de burgerbescherming tegen lokale media. Onder meer in de bij toeristen populaire Algarve bedreigt het vuur dorpen. Honderden mensen zijn geëvacueerd.

Blusvliegtuigen 

Ook ten noorden van Lissabon is het raak. Wegens de rook zijn verschillende snelwegen gesloten. Ruim 2700 brandweerlieden proberen het vuur te bestrijden. Ze krijgen hulp van 30 blusvliegtuigen en -helikopters. Sinds de bosbranden vorige week begonnen in Portugal hebben 135 mensen verwondingen opgelopen en zijn zeker 800 mensen geëvacueerd. 

In de stad Leiria, in het hart van Portugal, verbrandde een gebied van 3000 hectare. Harde wind maakte het moeilijk voor de brandweer om het vuur tegen te gaan. Alleen al in Leiria zijn er 900 brandweermannen actief om de vlammenzee te bestrijden.  

In ongeveer de helft van het land blijft vandaag een code rood gelden vanwege de extreme weersomstandigheden. Gisteren werd in de plaats Lousa de hoogste temperatuur van het land gemeten. Het werd daar 46,3 graden.  

Spanje

Ook in het westen van Spanje, op de grens met Portugal, is volgens de autoriteiten zo'n 3500 hectare land in vlammen opgegaan. En in het Franse departement Gironde hebben branden al 2700 hectare bos in de as gelegd, vertelde de prefect van de regio aan de televisiezender BFMTV. Ongeveer 6000 toeristen zijn er van campings geëvacueerd.

Vijf
Lees ook:
Vijf Franse campings bij Bordeaux ontruimd om bosbranden

"Andere kampeerders maakten ons om 04.30 uur in de ochtend wakker", zegt Christelle, een van de geëvacueerde vakantiegangers tegen BFMTV. "We moesten direct vetrekken en snel kiezen welke spullen we met ons mee wilden nemen."

Vandaag is het een nationale feestdag in Franrijk, maar van de autoriteiten mogen mensen in Gironde absoluut geen vuurwerk afsteken. Dat uit vrees voor meer bosbranden.  

Helikopter in zee

Ook in Griekenland woedt het vuur op enkele plekken. Op het eiland Samos, in de Egeïsche Zee, brak gisteren een grote natuurbrand uit. Daar stortte een blushelikopter de zee in. Volgens Griekse media zou zeker één van de vier bemanningsleden zijn omgekomen.

Megabosbrand
Lees ook:
Megabosbrand in Zuid-Frankrijk en droogte is nog lang niet voorbij