Ga naar de inhoud
Vanaf september

Kortere treinritten vier maanden lang gratis in Spanje

Een treinstation in Madrid. Beeld © ANP

Vanaf september kunnen Spanjaarden op verschillende lijnen door het hele land gratis de trein nemen. Het is een initiatief van de overheid om onder meer de hoge energiekosten en inflatie tegen te gaan. De maatregel geldt tot het einde van het jaar.

Het nieuwe beleid werd gisteren aangekondigd door premier Pedro Sánchez. De gratis reizen zijn alleen mogelijk op bepaalde lijnen van vervoerder Renfe, de Spaanse NS. Eerder werden de prijzen op het netwerk al gehalveerd door de overheid. 

Fanatieke reizigers 

Het gaat uitsluitend om korte en middellange ritten, en reizigers mogen alleen gratis rijden als ze een ticket voor meerdere reizen, zoals bijvoorbeeld een abonnement, hebben. Met het kaartje moeten minstens tien ritten te maken zijn, meldt CNN. Alleen fanatieke reizigers zullen dus van de gratis reisjes kunnen profiteren.

Stedentrips
Lees ook:
Stedentrips per trein: lang onderweg, maar goed voor klimaat

De ritten mogen niet langer dan 300 kilometer zijn. 

'Uitzonderlijke tijden'

Volgens de Spaanse minister van Transport is de maatregel bedoeld om reizigers tegemoet te komen in 'uitzonderlijke tijden' van hoge energiekosten en inflatie. Ook moet het gratis reizen ervoor zorgen dat mensen vaker de auto laten staan, met het oog op klimaatverandering. 

Eerder namen ook andere landen al maatregelen om het nemen van de trein te bevorderen. Zo werd vorige maand in Duitsland een kaartje van 9 euro voor maandelijks onbeperkt reizen ingevoerd. In Oostenrijk is het tegenwoordig mogelijk een goedkoper 'klimaatkaartje' te kopen.  

In
Lees ook:
In Duitsland reis je vanaf vandaag voor 9 euro per maand onbeperkt met de trein

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore