Ga naar de inhoud
Verbrande overblijfselen

Massagraf met 8000 slachtoffers van nazi's gevonden in Polen

Een symbolisch graf op de plek waar de slachtoffers werden gevonden. Beeld © ANP

Poolse onderzoekers hebben in de buurt van het voormalige Duitse concentratiekamp Soldau, ten noorden van Warschau, een massagraf gevonden met de verbrande overblijfselen van zo'n achtduizend mensen.

Volgens de onderzoekers van het Instituut voor Nationale Herinnering gaat het vermoedelijk om de resten van leden van de Poolse elite die in 1939 in het kamp zijn omgebracht.

Poolse elite

De nazi's openden het kamp in het plaatsje Dzialdowo direct na de Duitse inval in Polen, in september 1939. Ze gebruikten het tijdens de oorlog als een doorgangs- en vernietigingskamp voor Joden, politieke tegenstanders en leden van de Poolse elite. Naar schatting zijn er zo'n 30.000 mensen omgebracht.

101-jarige
Lees ook:
101-jarige kampbewaker vijf jaar de cel in, medeplichtig aan dood 3500 mensen

Volgens de onderzoekers zijn de slachtoffers in het graf al in 1939 vermoord. In 1944, toen het Russische leger oprukte in Polen, probeerden de kampautoriteiten de sporen van hun misdaden uit te wissen. Ze gaven Joodse gevangenen de opdracht de lichamen op te graven en te verbranden. Vervolgens werd de as opnieuw begraven.

Menselijke as

In totaal hebben de onderzoekers bijna 16.000 kilo menselijke as opgegraven. Volgens de onderzoekers correspondeert ongeveer twee kilo as met een menselijk lichaam. Zo komen ze op hun schatting van achtduizend lichamen. Delen van de as zullen op DNA worden onderzocht, in de hoop meer over de identiteit van de slachtoffers te weten te komen.

Het Instituut voor Nationale Herinnering onderzoekt misdaden begaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en onder het naoorlogse communistische regime.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse vrouw (101) herenigd met schilderij dat nazi's van haar vader stalen
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.