Ga naar de inhoud
Zeldzaam en compleet

Menselijk geraamte van de Slag bij Waterloo opgegraven in België

Een van de menselijke skeletten die bij Waterloo zijn opgegraven. Beeld © Chris van Houts / Waterloo Uncovered

In België heeft een internationaal team van archeologen een zeldzaam, nog compleet menselijk skelet van de Slag bij Waterloo opgegraven. Ook zijn er dierlijke skeletten gevonden bij de hoeve van Mont-Saint-Jean in Waterloo. Volgens de archeologen, die hun ontdekking vandaag wereldkundig maakten, gaat het om 'extreem zeldzame vondsten op een napoleontisch slagveld'.

De vondst werd gedaan door Waterloo Uncovered, een liefdadigheidsinstelling die veteranen helpt hun trauma's en verwondingen te verwerken door onderzoek te doen naar het historische slagveld. Bij het skelet werden dozen munitie en medische hulpmiddelen gevonden. Ook vonden ze geamputeerde ledematen.

Napoleon in Waterloo

Op 18 juni 1815 vonden naar schatting 20.000 soldaten de dood in de Slag bij Waterloo, iets ten zuiden van Brussel. De Slag staat in de geschiedenisboeken gegrift, omdat op deze dag de legers van Napoleon werden verslagen, waarna de gedrongen Franse keizer zijn droom van een wereldimperium moest opgeven: hij vond zijn Waterloo.

De hoeve waar de beenderen ontdekt zijn, diende tijdens de gevechten als veldhospitaal voor de geallieerde troepen. Die bestonden uit Britse, Nederlandse en Hannoverse (een Duitse staat) troepen, en werden aangevoerd door de hertog van Wellington. In 2019 vonden onderzoekers van de organisatie al drie menselijke benen die waren geamputeerd. Daarna zorgde de coronacrisis voor een pauze in de zoektocht.

Respect en waardigheid

"Ik werk al twintig jaar als archeoloog op slagvelden", zei professor Tony Pollard, een van de leiders van het project, "maar dit heb ik nog nooit gezien. We kunnen niet dichter bij de kille oorlogsrealiteit van de Slag bij Waterloo komen dan dit."

Een andere onderzoeker gaf aan dat alle leden van het team 'ervan doordrongen zijn dat het geraamte met respect en waardigheid moet worden behandeld'.

Voor 'respect en waardigheid' was tweehonderd jaar geleden geen tijd, want de verhalen die de ronde doen over de lichamen van gesneuvelde soldaten zijn niet fraai. Velen zouden op enorme brandstapels zijn gegooid. Ook werden er vermoedelijk lichamen naar Engeland verscheept om kunstmest te maken van de botten. Mogelijk zijn er in de buurt ook nog onontdekte massagraven. De liefdadigheidsinstelling gaat daar in de komende jaren ook onderzoek naar doen.

Voedsel
Lees ook:
Voedsel zoekende das wroet fortuin aan Romeinse munten naar boven