Ga naar de inhoud
Einde exportblokkades

Toch oplossing voor graanexport na Russisch-Oekraïens overleg

Een vrachtschip gevuld met graan in de Oekraïense haven van Mykolajiv. Beeld © Getty

Militaire delegaties van Oekraïne en Rusland hebben in Istanbul overeenstemming bereikt over veilige exportroutes van Oekraïens graan over zee. Dat zegt Turkije, dat gastheer was voor de gesprekken in Istanbul. Er zou volgende week, na een nieuwe ontmoeting, een akkoord worden getekend.

De oorlogvoerende partijen gaan gezamenlijk controles uitvoeren in de Oekraïense havens, meldt het Turkse ministerie van Defensie vanavond. Rusland, Oekraïne en de VN zetten een coördinatiecentrum op om de veiligheid van de scheepsroutes te garanderen, aldus defensieminister Hulusi Akar.

'Belangrijke stap, nog weg te gaan'

De Verenigde Naties spelen een voorname rol in het overleg. Topman Antonio Guterres Guterres zei in New York tegen journalisten dat de uitkomst een "belangrijke en substantiële stap" is. Hij waarschuwde echter ook dat bij beide partijen een hoop goede wil nodig is om tot een akkoord te komen. "We hebben nog een lange weg te gaan", aldus de topman.

Eerder vandaag leek het erop dat het overleg geen resultaat had opgeleverd, omdat het Turkse ministerie van Defensie een verklaring uitgaf waarin alleen werd gemeld dat de ontmoeting was afgelopen. Daarnaast zei een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie dat Rusland voorstellen had gedaan 'voor een snelle praktische oplossing', zonder verder in details te treden.

Zijn
Lees ook:
Zijn de Russische blokkades van Oekraïens graan te omzeilen?

Oekraïne en Rusland zijn samen goed voor zeker een derde van de wereldproductie van tarwe. Sinds de Russische invasie van Oekraïne stokt de export, omdat Rusland blokkades opwerpt. Er ligt naar schatting 20 tot 25 miljoen ton graan in de Oekraïense havens te wachten op export naar andere delen van de wereld.

Elders in de wereld leidt de blokkade tot voedselschaarste. Zo zag correspondent Olaf Koens dat Somalië de gevolgen al voelt:

Terwijl wereld naar Oekraïne kijkt, voltrekt zich ramp in Somalië: miljoen kinderen ondervoed

03:30
Terwijl wereld naar Oekraïne kijkt, voltrekt zich ramp in Somalië: miljoen kinderen zijn ondervoed.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spant zich al geruime tijd in om de blokkades te doorbreken en veilige vaarroutes te regelen voor vrachtschepen door de Zee van Azov en de Zwarte Zee. Hij bood eerder aan om vrachtschepen een Turkse escorte mee te geven.

Volgende week spreekt Erdogan zijn Russische ambtgenoot Poetin in Iran. Ze zijn daar voor gesprekken over de strijd in Syrië met de Iraanse president Ebrahim Raisi.

Russisch-Oekraïens
Lees ook:
Russisch-Oekraïens overleg over graan uit Oekraïne, Erdogan bemiddelt

'Graanschuur' Oekraïne

Oekraïne was voor de oorlog een van de grootste exporteurs van graan ter wereld. Veel landen uit voornamelijk Afrika en Azië zijn voor hun voedselvoorziening afhankelijk van het relatief goedkope graan uit Oekraïne. Als de export van het graan uit het land volledig stil blijft liggen, dreigt er volgens de Verenigde Naties een hongersnood voor miljoenen mensen.